Logo decormyyhome.com

Коя вода трябва да изплаква бельото: горещо или студено

Коя вода трябва да изплаква бельото: горещо или студено
Коя вода трябва да изплаква бельото: горещо или студено

Съдържание:

Видео: NANO TANK MAINTENANCE AND RO FILTER GUIDE 2024, Юли

Видео: NANO TANK MAINTENANCE AND RO FILTER GUIDE 2024, Юли
Anonim

Изплакването след измиване е необходим процес, ако използвате почистващи препарати. В съвременните условия пералните машини извършват всички пране, изплакване и въртене автоматично, но не всички домакини използват механизирано миене постоянно.

Image

Изплакването трябва да започне в топла вода и да завърши в студена вода, но температурата му трябва да е малко по-ниска от стайната температура, в противен случай ръцете ви няма да издържат дълго в ледена вода. Защо е по-ефективно? Факт е, че под въздействието на гореща вода по време на пране влакната на тъканта набъбват, деформират се. Ако те не се притиснат до обичайното си състояние под въздействието на студена вода, тъканта ще се износва по-бързо, а в допълнение, след изсъхване, нещото може да се окаже с необичаен размер или форма. Но за да може процесът на възстановяване да протече възможно най-деликатно за тъканта, е необходимо водата по време на изплакването да се охлажда постепенно: първо я направете топла и при всяка следваща смяна на водата я охладете. Освен това, с помощта на студена вода, сапунените вещества се отстраняват по-добре от тъканта.

Защо това се случва?

Човек може да разбере този процес само като разгледа механизма на неговото действие на молекулно ниво. По време на нагряването кинетичната енергия на водната молекула нараства, всеки отделен спад изглежда леко изравнен и намален по размер, а тъканните влакна се разтягат, стават подути и гъвкави. По това време молекулите гореща сапунена вода са много по-лесни за проникване в структурата на влакната и вземат със себе си прилепнали части от мръсотията. Но много от тях остават в структурата на тъканта и задачата за студена вода при изплакване ще ги премахне оттам.

Когато студената вода засяга тъканта след гореща вода, капките от сплесканата форма отново имат тенденция да стават сферични, връщат се в първоначалното си състояние, тъй като кинетичната енергия на всяка молекула намалява. В същото време влакната на тъканта се компресират отново и сапунени капчици изскачат от тях, а тъканта се измива добре и става чиста и свежа.