Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от миризмата на мухъл по дрехите у дома

Как да се отървете от миризмата на мухъл по дрехите у дома
Как да се отървете от миризмата на мухъл по дрехите у дома

Съдържание:

Видео: Вакуумиращи пликове Space Pluz 2024, Юли

Видео: Вакуумиращи пликове Space Pluz 2024, Юли
Anonim

Ако къщата има висока влажност, рано или късно се появява мухъл. Най-неприятното в тази ситуация е, че гъбата също се утаява върху нещата. Не е лесно да се отървете от задължителния "аромат" на мухъл по дрехите, но можете. Основното нещо е да не се дърпате и веднага да започнете да действате.

Image

Как да се отървете от слабата миризма на плесен върху дрехите

Ако гъбичките не са имали време да развалят нещата, не се разпространяват, така че да се появят плаки или петна, тогава корозивната миризма може да бъде премахната чрез измиване и последващо изсушаване на слънце. Ултравиолетовият е вреден за мухъл, така че трябва да окачите дрехи, така че директна слънчева светлина да падне върху него.

След като измиете и изсушите на слънце, трябва да гладите нещата в подходящия режим:

• Дрехите от нежни тъкани се перат в режим на ръчно пране и се гладят през марля. Налейте ароматна вода в кладенеца на желязо, това също ще помогне да се отървете от мухлясалата миризма.

• Памучните и ленени предмети се гладят при максимална температура, за да убият гъбички и спори. Можете също да излеете ароматизирана вода в желязната пара.

• След гладене не поставяйте веднага дрехите в килера, а го оставете да изстине. Това ще предпази вашия шкаф от прекомерна влага.

Не всеки има възможност да премахне миризмата на мухъл чрез проветряване и изсушаване на слънце. В този случай можете да използвате оцет и специални аромати. Последните се продават в магазините за битова химия.

Как да се отървете от силната миризма на мухъл по дрехите

По-трудно е да премахнете устойчивата миризма на плесен върху дрехите, но има няколко народни начина да направите това у дома, заобикаляйки услугите за химическо чистене.

Метод 1. Терпентин и глина

  • Навлажнете памучен тампон в алкохол и избършете плесенясалите места по дрехите.
  • След това поръсете с прах от бяла глина (можете да го купите в аптеката).
  • Желязо с хартиена кърпа.
  • Измийте ръчно със сапун за пране, можете да разредите сапун и да измиете дрехи от мухъл в колата, но първият метод е по-ефективен.

Метод 2. Сода

Той отлично премахва всякакви миризми, включително гъбички от плесени. Просто трябва да добавите супена лъжица сода за хляб към праха за пране.

Метод 3. Оцет и прах

Също така отлично средство за неприятни миризми, в допълнение, плесен умира в кисела среда. Трябва да добавите 9% оцет към праха за пране, за да получите кремообразна маса. След това машинно пране в подходящия за тъканта режим.

Метод 4. Боракс и прах

Трябва да направите такава смес. Разредете супена лъжица боракс в топла вода, добавете почистващ препарат. Накиснете плесенясали неща в този разтвор, измийте и подсушете след няколко часа, за предпочитане на улицата в слънчев ден.

Метод 5. Водка или амоняк

Смесете малко количество амоняк, може да бъде заменено с водка, във вода и изсипете в бутилка със спрей. За да обработите дрехи, миризмата на мухъл ще изчезне.

Какво да направите, така че дрехите да не миришат на мухъл

Всеки проблем е по-лесно да се предотврати, отколкото да се поправи по-късно, така че трябва да следвате следните препоръки и мухълът няма да се утаи в гардероба ви.

  • Веднъж месечно провеждайте общо почистване в гардероб, извадете всички чекмеджета и отворете вратите. Вентилирайте цялото облекло, особено ако не го използвате и дълго време лежи или виси в килер.
  • Използвайте аромати за дрехи или сложете торбичка с ароматни билки в килер.
  • Не поставяйте мокри неща в шкафа, това създава благоприятни условия за растеж на плесени.
  • Гладените неща не подреждат веднага по рафтовете, оставете ги да изсъхнат.
  • Не окачвайте връхни дрехи веднага след улицата в гардероба.

И, разбира се, трябва да наблюдавате режима на влажност в апартамента, тъй като ако мухъл се появи на тавана или в ъглите на стаята, тогава няма да е трудно да влезете в килера.