Logo decormyyhome.com

Как се прилага пчелен восък

Как се прилага пчелен восък
Как се прилага пчелен восък

Съдържание:

Видео: ТЕМАТИЧНА РАБОТНА ГРУПА: На заседание се обсъдиха екосхеми и стимули за пчеларството 2024, Юли

Видео: ТЕМАТИЧНА РАБОТНА ГРУПА: На заседание се обсъдиха екосхеми и стимули за пчеларството 2024, Юли
Anonim

Пчелният восък се използва широко в медицината, козметологията и домакинствата. С негова помощ можете да дезинфекцирате дъски за рязане и да усъвършенствате мебели. Восъкът придава на естествената кожа водоотблъскващо свойство.

Image

Пчелният восък е биологично активно вещество с лечебни свойства. Този пчеларски продукт помага да се поддържа здравето и красотата, е помощник на домакинята при поддържането на чистотата в дома и функционалността на интериора.

Как да използвате восък в медицината?

Пресният восък се счита за най-полезен. В състава му влизат сложни вещества, чийто състав и принцип на действие все още не са изяснени, през този период имат изразен антибактериален ефект. Восъкът в големи количества съдържа витамин А, киселини, полезни естери. Той е съставка в много лекарства: мехлеми, гелове, таблетки.

Восъкът отдавна се използва за лечение и заздравяване на рани, порязвания, изгаряния. Дъвчещият восък е предписан за подобряване на метаболизма, укрепване на венците, излекуване на настинка и почистване на дихателната система. Например при синузит и сенна хрема се счита за необходимо да се дъвче восък на всеки час в продължение на 15 минути. В някои страни произвеждат сладкиши, които съдържат не само мед, но и восък. Употребата на тези сладкиши оказва благоприятен ефект върху венците, укрепвайки ги, а също така нормализира храносмилателния тракт.

Как да използвате восък в козметологията?

От тон пчелен восък се получават повече от 5 кг етерично масло, уникално по свойствата си. Отпадъците от преработката се използват за промишлени цели: в печатарството, производството на текстил и стъкло, при сглобяването на електрическо оборудване. Восъкът е съставка в много кремове и маски с подхранващи, избелващи, тонизиращи свойства. Този пчеларски продукт е незаменим компонент на изглаждащите маски и кремове против бръчки, които подмладяват кожата.