Logo decormyyhome.com

Как да почистите решетката на газовата печка

Как да почистите решетката на газовата печка
Как да почистите решетката на газовата печка

Видео: Готварска решетка Premium Gas за туристическа газова бутилка 2024, Юли

Видео: Готварска решетка Premium Gas за туристическа газова бутилка 2024, Юли
Anonim

Чугунените решетки на газовите печки са едно от най-проблемните места в кухнята. Те бързо "отглеждат" слой от накиснати мазнини и за да се отървете от него, ще трябва да работите усилено - или да прибягвате до помощта на съвременните домакински уреди.

Image

Уредите работят за нас: миялна машина и парогенератор

Ако къщата има миялна машина, а скарата е разглобена на части - борбата с мастните отлагания не изисква много усилия от страна на домакинята. Един цикъл в интензивен режим е достатъчен, за да гарантира, че скарата възвръща първоначалната си чистота. Ако телесните мазнини се натрупат за няколко месеца, съдомиялната машина най-вероятно няма да може да се справи веднага с нея. В този случай, след края на първия цикъл, без да чакате края на сушенето, можете да извадите решетките от съдомиялната машина и да ги обработите ръчно: изсветлените и омекотени мастни слоеве могат лесно да бъдат премахнати с нож или твърда четка. Можете да направите без "ръчна работа", но след това за цялостно почистване на решетките ще са необходими един или два цикъла на измиване.

Битовият парогенератор също може да помогне за почистване на примеси от скарата на газова печка. Парата има температура от около 140 ° C и това е достатъчно, за да премахнете въглеродните отлагания и мазните отлагания от чугунената повърхност. За почистване на решетките обикновено се използва малка кръгла дюза с твърда четина, въпреки че не винаги е възможно да се стигне до труднодостъпни места, така че мръсотията може да остане в ъглите. Но почистването на печката в този случай става без използването на всякакви домакински химикали.

Почистване на решетка

За да спестите собствената си сила, е по-добре да накиснете мръсотията преди почистване в разтвор за почистване преди почистване. Това може да се направи в емайлирана вана или голям леген. Разтворете средство за борба с мазнините в много гореща вода (можете да използвате почистващи препарати за печки и фурни, гелове за кухненски повърхности, течност за миене на съдове или друг алкален продукт). Можете да използвате обикновена сода. Потопете решетките в разтвора за няколко часа.

Алкалът разтваря мазнините и омекотените отлагания ще бъдат много по-добре почистени от чугун. Преди измиване можете отново да нанесете почистващ препарат (вече неразреден) върху скарата и да го оставите за 10-15 минути за излагане.

За почистване на скарата е по-добре да използвате не гъби (много бързо се изтриват върху чугун), а твърда четка или метална кърпа. Ъглите и труднодостъпните места могат да бъдат обработени със стара четка за зъби.

Почистване без накисване

Ако решетката е целна и е невъзможно да я потопите във вода, ще трябва да направите без накисване. В този случай ще трябва да използвате по-агресивни перилни препарати. По правило за почистване на замърсени решетки се използват специални спрейове за почистване на фурни и продукти с надпис „Анти-мазнина“.

Навлажнете скарата с вода, третирайте с продукт, оставете да действа 10-15 минути, след което внимателно я намажете. При силно замърсяване тази процедура ще трябва да се повтори няколко пъти.

Обърнете внимание

Ако почиствате скарата, без да я изваждате от печката, покрийте повърхността на печката с фолио, след това замърсяването и почистващото средство няма да влязат в дюзата.

Дори ако използвате мек препарат за почистване на стелажите, носете гумени ръкавици. Почистването на решетките е мръсна работа, освен това рискът от надраскване на ръцете или счупване на ноктите е доста голям.

Преди почистване можете да калцинирате най-замърсените места над огън, за да изгорите мастните натрупвания.