Logo decormyyhome.com

Как да трансплантирате разсад на петуния

Как да трансплантирате разсад на петуния
Как да трансплантирате разсад на петуния

Видео: Отглеждане на Петунии от семена 2024, Юли

Видео: Отглеждане на Петунии от семена 2024, Юли
Anonim

Пресаждането на петунии в отделен контейнер, както и прищипването на апикалната му издънка, се нарича бране. Този процес е необходим за увеличаване на площта на коренното хранене и тяхното развитие. Прищипването на върха на цветето допринася за образуването на буен храст.

Image

Ще ви трябва

Разсад на петунии, отделни контейнери, почва, вода, торове.

Инструкция за употреба

1

Извършете първата обира приблизително три седмици след засаждането на семената. Петунията трябва да има най-малко два до три истински листа. Вземете за трансплантация почва, която съдържа много торф: тя е мека, рохкава, има висока киселинност. Можете да закупите в магазина специален грунд за петунии. Напълнете чашите за еднократна употреба с подготвена почва и започнете да гмуркате. Изсипете земята в чаши и направете дупки. Размерът им: дълбочина 1, 5 см и диаметър 2 см. Сега внимателно отстранете разсада с бучка пръст върху корените и го прехвърлете в дупката. Остава да поръсите корените със земя, отново вода и това е готово!

2

Ако засаждате петунии на по-голямо разстояние в същия резервоар, тогава лошите разсад трябва да бъдат изхвърлени. Нека растенията имат повече място. След около месец направете друга бера, тъй като разсадът вече ще започне да се потиска един друг. Ако се потопите веднага в отделен контейнер, втора седалка вече няма да е необходима. След пресаждането за няколко дни, засенчвайте растението. В първите дни разсадът на петуния все още е много уязвим: избягвайте течения и твърде ниски температури.

3

Осигурете на растенията постоянно поливане с топла, утаена вода. Уверете се обаче, че горният слой на почвата не е твърде влажен. На такава земя се образува мухъл, който унищожава растенията. Препоръчително е да поливате почвата с лек разтвор на калиев перманганат, за да предотвратите образуването на "черен крак". Поръсете калцинирания пясък върху влажна почва - това се отнася и за превантивни мерки срещу „черния крак“. Вместо поливане може да се използва пръскане от спрея, за да не се повреди все още незрялото растение. Ако част от разсада все още е болна, тогава здравите растения спешно се трансплантират в саксия с чиста почва.

4

Петунията се нуждае от минерални торове с високо съдържание на фосфор и калий. Тъй като азотът е отговорен за растежа на зелената маса, петунията може да се подава към тях още на етапа на разсад. Амониевият нитрат се абсорбира лесно от растението дори при ниски температури на въздуха. И натриевият нитрат действа по-добре при високи температури. Фосфорът е необходим на петуниите за по-добро образуване на корени. Калият е отговорен за цъфтежа. За сложно хранене използвайте тор с високо съдържание на микроелементи.

Обърнете внимание

Когато се гмуркате в отделен резервоар, не покривайте растежната точка със земята. За да направите това, повдигнете котиледоновите листа малко над земята.

Полезни съвети

Нестерилизираната почва не може да се използва за трансплантация.