Logo decormyyhome.com

Защо растенията се нуждаят от пресаждане през пролетта

Защо растенията се нуждаят от пресаждане през пролетта
Защо растенията се нуждаят от пресаждане през пролетта

Видео: Хранене при растенията - Човекът и природата 5 клас | academico 2024, Юли

Видео: Хранене при растенията - Човекът и природата 5 клас | academico 2024, Юли
Anonim

За какво е трансплантация на растения? Всъщност в природата никой не ги трансплантира, те са постоянно на едно и също място. Но стайните растения без трансплантация могат да се чувстват потиснати или дори да умрат. Например, поради малкия капацитет, който пречи на развитието на кореновата система. Или поради изчерпването на почвата, натрупването на излишни соли в нея, нарушаването на структурата на почвата, което затруднява обмена на въздух.

Image

Градинските растения, като стайни цветя, понякога трябва да бъдат презасадени. Ето, например, начинаещ градинар от неопитност засади дърво на неподходящо място - твърде близо до друго дърво или до съседна ограда. Или, да речем, реших да построя някаква сграда на мястото, където расте дървото. Жалко е да го изкорените, по-добре е да го трансплантирате.

В повечето случаи те трябва да бъдат трансплантирани през пролетта, тъй като за всяко растение, особено за причудливите, настроени, трансплантацията е голям стрес. За да може да се справи безопасно с него, той се е вкоренил добре на ново място, необходим е дълъг период от комфортни условия. Точно това отговаря на пролетната трансплантация: поне част от пролетта, през цялото лято и началото на есента, растението ще получава достатъчно светлина и топлина. Тоест той има поне пет до шест месеца, за да се настани удобно на ново място. По правило това е повече от достатъчно.

Ако растението се трансплантира през лятото, тогава, първо, продължителността на комфортния период ще бъде много по-кратка, и второ, рискът от изсушаване на корените му, особено на капилярната система, е много крехък и уязвим. Този риск е особено голям при горещо и сухо време, дори и да отделите минимално време за трансплантация и веднага да я поливате обилно. Именно поради това растенията, пресадени през лятото, често изсъхват или се развиват по-лошо. Затова е по-добре да не поемате рискове и да вършите тази работа през пролетта.

Възможна ли е трансплантацията през есента? В градината това е допустимо само за най-зимно издръжливите, непретенциозни растения, които не изискват условията на задържане. Ако говорим за стайни растения, тогава пресаждането през есента трябва да бъде тези, в които периодът на активен растеж просто пада на периода на "есен-зима", а най-силният цъфтеж - през пролетта.