Logo decormyyhome.com

Как цъфти кайсията

Как цъфти кайсията
Как цъфти кайсията

Съдържание:

Видео: Резитба след завръз Кайсия. Pruning apricot 2024, Юли

Видео: Резитба след завръз Кайсия. Pruning apricot 2024, Юли
Anonim

Решихте ли да поставите кайсиева овощна градина на парцела? Нищо не е невъзможно! Въпреки южния произход на тази култура, кайсиите днес растат, цъфтят и узряват в руския климат. Основното е да изберете разнообразие и да следвате правилата за грижа.

Image

Топлолюбив южняк

Черен кайсия - дървета и храсти от рода Слива (Prunus Armeniaca) от семейство Розови (Rosaceae). Плодът дойде в Европа от Армения, където дълго се наричаше „Арменска ябълка“ или „Арменска слива“, откъдето постепенно започна да разширява своята площ за отглеждане.

Топлолюбивият южняк перфектно се е вкоренил и успешно се отглежда в климатични условия на средната зона и дори в Далечния Изток. Вярно е, че "тестовете" се провеждат главно в любителски градини и летни къщи, а процесът на отглеждане е доста старателен. Но резултатът си заслужава.

Кайсиев цвят

За да видите кайсията в разцвет, струва си да го засадите на сайта. Гледката е наистина изключителна. В началото на пролетта розовите пъпки започват да набъбват на дървото, а след това цветята цъфтят - единични седалища или на много къси стъбла. Кайсиевите цветя са петизмерни, с диаметър до три сантиметра. Долната част на цветното покритие, която се образува в резултат на разширяването на съда на мястото на растежа на цветната тръба (хипантий) с нея, е цилиндрична, зеленикавочервена с пет овални тъмночервени чашелистчета, огъващи се надолу по време на цъфтежа. Венчелистчетата на цветята са бели с розови жилки или чисто розови. Формата на венчелистчетата е кръгла или елипсовидна. Цветята цъфтят в края на март - началото на април, преди листата.

Цъфтящите кайсиеви дървета изглеждат чудесно в тения и в композиции. Груповото засаждане на кайсия със слива, ябълка и череша е особено красиво през пролетния цъфтеж.

Избор на седалка

Когато избирате място за кайсия, трябва да имате предвид, че тя не трябва да е на вятъра и с много слънце. Кайсията обича слънчеви, ветроустойчиви места. По-добре е да го засадите на кота, отколкото в низина. Растението предпочита глинести почви, дренирани, с леко алкална киселинност и високо съдържание на калий.