Logo decormyyhome.com

Как да почистите желязо у дома от мащаб

Как да почистите желязо у дома от мащаб
Как да почистите желязо у дома от мащаб

Видео: Something went wrong, so I HAD TO REPLANT the Shallow Tank 2024, Юли

Видео: Something went wrong, so I HAD TO REPLANT the Shallow Tank 2024, Юли
Anonim

Съвременните домакини често се нуждаят от почистване на желязото у дома от мащаб и по този начин да удължат живота му. За това някои импровизирани инструменти, както и специални устройства от магазините, ще се поберат идеално.

Image

Инструкция за употреба

1

Можете да почистите желязото си от варовик у дома с пакетчета лимонена киселина. Те се продават в почти всички хранителни магазини. Разредете сашето с киселина в чаша вода и разбъркайте. Изсипете разтвора в ютията вместо в обикновена вода и включете уреда, като го поставите вертикално. След като нагреете ютията, я изключете, оставяйки функцията за освобождаване на пара включена. Това ще позволи да се разтвори мащаба и да се изчистят всички отвори от него.

2

Този метод за почистване на ютията вътре у дома не е много бърз, така че трябва да бъдете търпеливи. Освен това също не е много приятно, тъй като от устройството ще излезе мръсна вода с остра миризма - останките от замърсяване. Веднага след като основната част от мръсотията отмине, избършете основата на ютията с кърпа, напоена с оцет. След това напълнете устройството с обикновена вода и го загрейте отново, като приключите с почистването и сте го изпробвали в експлоатация.

3

Функцията за самопочистване, която имат много съвременни уреди, също помага за почистване на ютията от котлен камък у дома. За целта го напълнете с вода до самия връх, поставете го вертикално и включете отоплението до максимална мощност. Ако ютията е много мръсна, по-добре е да я държите над мивката или какъвто и да е контейнер, тъй като от нея ще излезе мръсна и кална вода с остатъци от вар. Някои ютии имат специален "чист" бутон. Можете да научите повече за наличието на съответната функция от инструкциите за устройството.

4

Използвайте специални инструменти за почистване на ютията у дома от сажди. Например, можете да закупите специален молив в магазин за хардуер. Той действа по следния начин: първо желязото се напълва с вода и се нагрява, след което замърсената повърхност с отвори за излизане на пара се обработва с молив. Също така в магазините се продават различни течности, които трябва да се добавят към ютията преди нагряване. Те включват химикали за разтваряне на мащаба.

Обърнете внимание

Бъдете внимателни, когато боравите с ютия. Не докосвайте повърхността му с ръце, включително след като я изключите. По правило на устройството са необходими поне 10-15 минути, за да се охлади напълно.

Полезни съвети

За да предотвратите натрупването на котлен камък и винаги да поддържате ютията чиста, избършете долната й страна със суха и чиста кърпа след всяка употреба. Освен това веднъж или два пъти месечно можете да почиствате повърхността с гъба със сода, която ще корозира тънък слой от натрупана вар.