Logo decormyyhome.com

Как да сеем цветни семена за разсад

Как да сеем цветни семена за разсад
Как да сеем цветни семена за разсад

Видео: Балконски цветя от семена 2024, Юли

Видео: Балконски цветя от семена 2024, Юли
Anonim

Цветята имат различни нужди и съответно разнообразни условия на отглеждане. Някои от тях поникват в тъмното, други се нуждаят от стратификация, някои като топлина и ярка слънчева светлина. Има обаче няколко общи правила за отглеждане на разсад на цветя.

Image

Ще ви трябва

  • - плитки пластмасови контейнери;

  • - универсална почва за разсад;

  • - цветни семена;

  • - пистолет за пръскане;

  • - пластмасови чаши или специални касети за отглеждане на разсад.

Инструкция за употреба

1

Вземете добри семена от надеждни производители. Това е най-добре през януари или февруари, когато семената пристигат само в магазини и градински центрове, в този случай ще получите свежи семена и има гаранция, че покълването ще бъде голямо.

2

За отглеждане на разсад на цветя са подходящи плитки пластмасови контейнери, например кутии с торти, масло и др. Можете да използвате специални контейнери за отглеждане на разсад, но те не трябва да са дълбоки. Торфените таблетки са идеални за сеитба на малки семена от лобелия, петуния и др.

3

Изплакнете и подсушете добре контейнерите преди засаждането. Направете няколко дупки в дъното, така че водата да не застоя.

4

Вземете универсална почва за цветя или за отглеждане на разсад, такива почвени смеси съдържат всички необходими компоненти, те имат достатъчно хранителни вещества за младите растения. Готовите субстрати са ронливи и дишащи.

5

Преди засаждането дори готовият субстрат трябва да бъде дезинфекциран от възможни паразити и заболявания. Запечете почвата за един час във фурната. След като земята се охлади, можете да започнете да засаждате цветни разсад.

6

Времето за засяване на цветя за разсад е различно. Затова петунията, виолата, лобелията и вербената трябва да се сеят през февруари. Семената на тези растения са малки, така че не е необходимо да бъдат покрити с почва. Изсипете почвата в купа. Натиснете надолу, навлажнете и посейте семената по повърхността. Покрийте със стъклена или найлонова торбичка и поставете на топло място.

7

За да не се окаже, че разсадът е много уплътнен, опитни градинари съветват да поставят сняг върху почвата и да сеят върху нея. Това ще покаже как семената се разпределят по повърхността на почвата. Освен това снегът ще осигури необходимата влага.

8

Някои растения изискват стратификация, за да покълнат. Така културите на иглика, флокс и гостоприемник трябва да бъдат охладени на долния рафт за няколко седмици или да заровят кутиите с култури в снега.

9

Семената на астри, невенчета, щриховки и други едногодишни започват да сеят през март. Изсипете подготвения субстрат в контейнера, като не достига 2 см до ръба на съда. Изсипете почвата, навлажнете я, направете малки канавки и посейте семената. След това поръсете всичко със слой пръст с дебелина 1 см и отново навлажнете.

10

По-едри семена, например, годишни георгини, сутрешна слава, настурция или сладък грах, най-добре се отглеждат в отделни чаши. Така разсадът няма да е необходимо да се гмурка.

11

След няколко дни ще се появят издънки. Те все още са много нежни, така че трябва да се поливат много внимателно. Напръскайте ги от бутилка със спрей. Така растенията ще получат достатъчно влага, а вие няма да ги залеете.

12

Когато се появят 2-3 истински листа, когато разсадът е достатъчно силен, трябва да вземете. За да засадите разсад, вземете отделни чаши или специални касети за разсад. Внимателно извадете разсада от купата, в която са отглеждали, заедно с бучка пръст и ги разделете на отделни. Всеки кълнове се засажда в отделна чаша или в голям съд на разстояние около 5 см един от друг.

13

Разсадът на Lobelia е много тънък, така че не може да се гмурка индивидуално. Отделете малък сноп и го засадете в саксия.

14

След установяването на топлите дни, започвайки от средата на април, подправете разсад на цветя. Изнесете го следобед на балкон или лоджия или излагайте на градина. Така през май ще получите силни цветни разсад, готови за засаждане в градината.