Logo decormyyhome.com

Как да отглеждате копър на перваза

Как да отглеждате копър на перваза
Как да отглеждате копър на перваза

Видео: Отглеждане на босилек в саксия. 2024, Юли

Видео: Отглеждане на босилек в саксия. 2024, Юли
Anonim

Без значение колко широк е асортиментът от зелени на пазара, хората дават предпочитание на продуктите, отглеждани самостоятелно. Дори и да нямате лятна вила или градина, можете да направите този прост бизнес в обстановка на апартамент. Например, за да отглеждате копър на вашия перваз, който ще се превърне в незаменима добавка за салати и различни видове туршии. Това е студоустойчиво растение, така че можете да го отглеждате през цялата година.

Image

Ще ви трябва

  • - саксия за цветя или кутия под земята;

  • - стерилизирана почва;

  • - копър семена;

  • - торфена почва;

  • - целофанов филм;

  • - фитолампи;

  • - торове.

Инструкция за употреба

1

Вземете кутия или саксия, в която ще отглеждате копър. Напълнете го със пръст. В почвата не трябва да има алкали и киселини; използвайте леки почви, богати на хумус (хумус). Копърът често е изложен на вредители (по-специално, глог от глог) и различни заболявания (фузариум и брашнеста мана), които причиняват изсушаване и усукване на листата на растението. За да избегнете това, използвайте стерилизирана почва, която може да се купи в магазините.

2

Можете да закупите семена от копър в специализиран магазин. За закрити условия подходящи са сортовете: Узбек-243, Каскелен, Арменски-269, Грибовски.

3

Посейте семена на влажна земя (30 g на 1 m²) и ги поръсете отгоре със слой от лека торфена (хумусна) почва с дебелина около сантиметър и леко я уплътнете.

4

В периода на покълване и узряване на семената интензивно поливайте копъра. За да ускорите процеса, покрийте кутиите (или саксиите) с целофанов филм. Веднага след като се появят първите издънки, отлепете филма и процъфтете кълновете, оставяйки разстояние 2-3 см между тях. Тази процедура е необходима, тъй като гъстотата на посевите може да забави развитието и растежа на растенията. Отдалечените кълнове могат да се използват като храна.

5

В студения сезон извършвайте стъпаловидни култури, интервалът между които е 30-40 дни. Така ще имате зеленина през цялата зима.

6

През есента и зимата отглеждайте копър на перваза в стая с добро осветление. Ако е необходимо, инсталирайте допълнително осветление (например флуоресцентни лампи с мощност 40-80 W). Днес има специални фитолампи. Окачете ги на височина около 50 см и подчертайте сутрин (за 5-6 часа).

7

Температурните условия също са важни. За растежа и развитието на копъра оптималната температура не надвишава 17 ° C, а за зреещите семена - 20 ° C.

8

Веднъж на две седмици подхранвайте с концентриран течен тор. След 40-45 дни след появата на копър разсад, можете да използвате отделни издънки и листа за храна.

Обърнете внимание

Инструкции как да отглеждате копър на перваза. В градината копърът е в състояние да расте на почти всяка почва, но успешното отглеждане на копър у дома е възможно само в плодородна почвена смес, която трябва да бъде подготвена предварително. За да направите това, от есента трябва да подготвите рохкава градинска почва и да я смесите преди сеитбата с закупената неутрална почва за стайни растения.

Полезни съвети

Процесът на отглеждане на пресни зеленчуци у дома е прост и почти не изисква материални разходи. Но колко радост и полза! Зелените на перваза на прозореца. Използвайте експандирана глина като дренаж. Много е важно нежните кълнове да получат достатъчно светлина: купете ярки лампи и ги инсталирайте до разсада. Градина на перваза - отглеждайте зеленина. Лукът, като магданоз и копър, страда малко от липса на светлина - можете да направите без допълнително осветление.

Свързана статия

Как да отглеждате копър в апартамент

растат копър на перваза на прозореца