Logo decormyyhome.com

Какъв бетон е необходим за лентова основа

Какъв бетон е необходим за лентова основа
Какъв бетон е необходим за лентова основа

Видео: 8 - Основата на къщата! Разберете какво не можете да спестите по време на строителството 2024, Юли

Видео: 8 - Основата на къщата! Разберете какво не можете да спестите по време на строителството 2024, Юли
Anonim

За да може лентовата основа да отговаря на всички изисквания за нея, трябва да можете да подготвите правилно бетон с подходящ клас. За монолитни основи това е M-200 (B15).

Image

Ще ви трябва

  • - бетонобъркачка

  • - пясък

  • - цимент

  • - чакъл или натрошен камък

  • - сито

  • - вода

Инструкция за употреба

1

Лентовата основа е най-популярната сред другите видове основи. Това се дължи на неговата икономичност и отлична носеща способност. Има два вида ленти: монолитни и сглобяеми. За изграждането на първия е необходим бетон, за втория - фундаментни блокове. Правилно приготвено решение е необходимо не само за монолитни основи, но и за сглобяеми, тъй като е свързващо вещество при полагането на блокове. Следователно, здравината и издръжливостта на всяка лентова основа зависи в много отношения от качеството на цименто-пясъчната смес.

2

За да направите бетон самостоятелно, ще ви е необходим бетонен смесител. Без него ще бъде трудно да се обработи толкова голям обем разтвор. Основната съставка на цименто-пясъчната смес трябва да бъде цимент клас M400 и по-висок. Когато купувате този материал, трябва да се уверите, че датата му на годност не е изтекла. Всички якостни характеристики на основата зависят от качеството на този основен компонент на бетона.

3

Според GOST 10178-85, срокът на годност на портланд цимент и шлака Портланд цимент, при спазване на правилата за неговото транспортиране и съхранение, е 45 дни за бързо втвърдяващи се съединения, 60 дни за други видове цимент и за доставка в насипно състояние - не повече от 45 дни. Купувачът трябва да е наясно, че за един месец на съхранение, циментът губи до 10% от своята дейност. Поради тази причина след 6 месеца от датата на производството му марката M400 се превръща в M300.

4

За да подготвите бетон върху монолитна лентова основа, ще са необходими пясък и чакъл (натрошен камък). Първият трябва да е със среден размер на зърното и да се карие. Преди да го поставите в бетонен смесител, той трябва да се пресява през сито (решетка) с мрежа от 5-10 мм. Бетонният агрегат е чакъл или натрошен камък. Тези камъни трябва да са със средна фракция, тоест максималният им размер може да бъде 20/40 мм.

5

За да може бетонът за лентовата основа да отговаря на най-приемливата за него марка M-200 (B15), трябва да се спазват следните критерии за полагане: за 1 кг цимент ще бъдат необходими 2, 8 кг пясък и 4, 8 кг чакъл или трошен камък. За да приготвите бетон M200 от цимент M500, трябва да се спазват следните пропорции: за 1 кг цимент трябва да вземете 3, 5 кг пясък и 5, 6 кг инертни материали. Именно по тези правила хоросанът M-200 (B15) се произвежда в завода.

6

За отделен предприемач е трудно да поддържа параметрите, съответстващи на производствения процес. Ето защо, когато самостоятелно приготвяте бетон, експертите препоръчват да се спазва това правило: за 1 част цимент е необходимо да вземете 3 части пясък. Количеството агрегат не трябва да надвишава 40% от общия обем на сместа. Водата се добавя постепенно към бетонобъркачката, като се постига пастообразна консистенция на разтвора.