Logo decormyyhome.com

Как да се отървете от петна по килима

Как да се отървете от петна по килима
Как да се отървете от петна по килима

Видео: Румен маха петна от килима, а малката Даринка обижда Янко. 2024, Юли

Видео: Румен маха петна от килима, а малката Даринка обижда Янко. 2024, Юли
Anonim

Килимите правят всяка стая по-удобна, те са в състояние хармонично да допълнят интериора. Но с появата на меко покритие се появяват и проблеми - редовно почистване и отстраняване на петна. Можете да се отървете от замърсяването със специални средства или налични, които винаги са вкъщи.

Image

Важно е да използвате продукти, които запазват структурата на килима и ефективно премахват петна.

  • Петната от дъвка бързо се отстраняват с лед. Слага се върху дъвка и след 2-3 минути избърсват купчината със салфетка. Този метод може да се отърве от петна от кръв, прясна мръсотия и следи от животни.
  • Останките от чай или кафе се отстраняват със сапунен разтвор. Ако петното е свежо, то се избърсва със суха кърпа, през нощта се прилага глицерин и след 12 часа купчината се почиства със сапунен разтвор.
  • Петната от сок, компот и други плодови напитки се отстраняват с течен амоняк. Този инструмент отдавна се слави като евтино и ефективно средство за отстраняване на петна. За готвене се нуждаете от 1 литър вода, 2 с.л. прах за пране и 20 мл амоняк. Всички компоненти се смесват, нанасят се върху петното, търкат се с четка и се изсушават с мека кърпа.
  • Мазните и стари замърсители се почистват с амоняк или бензин. Можете също така да приготвите смес от бензин и вода (в съотношение 1: 1) и да добавите 10 части от сапунен разтвор.
  • Ако мастилото попадне на килима, ще ви трябва лимонов сок. Трябва да се нанесе върху петното за 2 часа, след това да се почисти с топла вода и да изчака, докато купчината изсъхне.

Сапунът за пране помага да се справите с различни петна, но те не могат да бъдат злоупотребявани, в противен случай килимът ще изглежда стар и скучен. Настърганите картофи, смесени с вода, ще помогнат да направите цвета на мекото покритие по-ярък.

Ефективно се справя с всякакви петна от сода. 1, 5 с. Л. Се разтварят в 500 мл гореща вода. сода, разтворът се напръсква върху килима и след 30 минути се почиства с гъба. Ако петното е старо, ще може да го премахнете с каша от вода и сода.