Logo decormyyhome.com

Какво да направите, ако детето има плака на зъбите си

Какво да направите, ако детето има плака на зъбите си
Какво да направите, ако детето има плака на зъбите си

Съдържание:

Видео: Carb-Loaded: A Culture Dying to Eat (International Subtitles) 2024, Юли

Видео: Carb-Loaded: A Culture Dying to Eat (International Subtitles) 2024, Юли
Anonim

Зъбите на децата са временни, но също така причиняват много неприятности. Болезнено изригват, влошават се, често при зъбите на децата може да се наблюдава плака, често на млечните зъби се развива пулпит или кариес.

Image

Появата на плака

По правило всички проблеми със зъбите в детска възраст започват именно с образуването на плака. Ако родителят установи, че детето има плака, това трябва да е сигнал, че трябва да се обърне повече внимание на провеждането на хигиенни процедури и състоянието на устната кухина.

Зъбната плака е натрупване на бактерии. Именно той често причинява развитието на кариес, възпалителния процес във венците и образуването на зъбен камък. Струва си да се отбележи, че плака върху зъбите на бебетата не винаги се появява поради лошо изпълнение или пълна липса на орална хигиена. Често това може да бъде симптом на заболявания на стомашно-чревния тракт и други заболявания.

Най-често в детството може да се наблюдава жълтеникава или бяла плака. Обикновено се състои от частици от епител, бактерии и остатъци от храна. Такава плака обикновено се образува особено активно през нощта, когато микроорганизмите, които съставляват естествената микрофлора на устната кухина, се размножават бързо. Добрата устна хигиена ще бъде достатъчна, за да се отървете от жълтеникаво или бяло покритие.

Запомнете: много важно е да научите децата да мият зъбите си както сутрин, така и вечер.

Трябва да се вземат допълнителни мерки, ако плаката е по-тъмна, от кафяво до зеленикаво или черно. По правило това явление показва развитието на дисбиоза при дете. В този случай ще се изисква комплексно лечение и задължителна консултация със зъболекаря.

Кафява, сива или интензивно жълта плака върху зъбите на дете показва възможно развитие на кариес. Често говорим за така наречения кариес на бутилката. Развива се при кърмачета, които през нощта смучат бутилка сок, сладка млечна смес. Ако бебето все още е твърде малко за лечение на зъби при зъболекаря, специалист ще препоръча да се направи емайлово покритие с активен калций или сребро.

Такива мерки са временни. Пълно лечение трябва да се проведе веднага щом бебето порасне.