Logo decormyyhome.com

Изгодно ли е да инсталирате газомер

Изгодно ли е да инсталирате газомер
Изгодно ли е да инсталирате газомер

Видео: Инсталацията на газифициран дом отблизо - Овергаз 2024, Юли

Видео: Инсталацията на газифициран дом отблизо - Овергаз 2024, Юли
Anonim

През последните години се говори много за необходимостта от инсталиране на газомер. Подобна инициатива беше обсъдена дори на ниво федерално правителство. Много жители инсталираха тези устройства сами. Неволно възниква въпросът колко полезно е това.

Image

Преди време по телевизията се водеше активна пропаганда за инсталиране на устройства за измерване на газ за собствениците на жилища. Изразени и обсъдени на най-високо ниво, идеите за задължението на такива устройства. Но впоследствие планът не беше реализиран.

Независимо от това, гражданите, желаещи да спестят пари, доброволно са реализирали тази идея в своите апартаменти. Но преди това не си направиха труда да изчислят икономическия ефект. Единствената уловка е, че този ефект е много съмнителен и проблематичен.

В решаването на проблема ще ви помогнат прости математически изчисления.

При наличие на газомер.

Средната месечна консумация на газ в апартаменти, които не са оборудвани с газов котел, е около 15 м3. В топлия сезон фигурата е малко по-ниска, в студения е малко по-висока, но средно можете да се съсредоточите върху тази цифра. Оттук и годишната консумация от 180 м3. Цената за 1 кубически метър за апартаменти, оборудвани с газови печки при липса на газова колона и други области на използване на горимо вещество, е 6 рубли. 56к. за региона на Москва, сравним в други региони. Плащането за годишна консумация ще бъде 1181 рубли, за 8 години 9 446 рубли. 40k.

При липса на газомер.

Заплащането на разхода на газ се извършва според стандарта. В зависимост от региона, тя варира леко. За столицата регионът е 10 м3 на човек на месец. Следователно, за семейство от три, 30 м3 при тарифа от 6 рубли. 56к. на кубичен метър заплащане на ресурса ще бъде 196 рубли. 80k. на месец или 2 361 търкайте. 60k. за годината. За 8 години 18 892r. 80k. Тази цена при липса на гейзер при наличие на централизирано отопление и горещо водоснабдяване.

Плащането с газомер е по-евтино. Трябва обаче да се вземат предвид следните нюанси: цената на електромера варира от 2200 рубли. до 8 000 rub., средно 5 100 rub.; периодът на проверка зависи от вида на инсталирания инструмент и варира от 4 до 12 години, средно 8 години; Цената на проверка на брояча в официалните организации е от 1440 рубли. до 1 800 rub., средно 1 620 rub.

По този начин собственикът на електромера за 8 години ще плаща средно 16 166 рубли, човек, който няма това устройство 18 892 рубли. Цените, разбира се, ще се увеличат, но пропорциите няма да се променят.

Оказва се, че притежаването на газомер е малко по-изгодно. Но въпросът дали спестената незначителна сума компенсира времето, изразходвано за придобиването, инсталирането, проверката на електромера, месечните проблеми с вземането на показанията, прехвърлянето им на съответните органи, разрешаването на потенциални конфликти, които могат да останат, остава отворен.

Следователно окончателното решение дали да инсталирате или не газомер в собствения си апартамент, остава на неговия собственик. Но преди да вземете окончателното решение, има смисъл да извършите всички изчисления, като вземете предвид района на пребиваване, местните тарифи, броя на хората в семейството, потреблението на газ, собствената платежоспособност.