Logo decormyyhome.com

Защо консерви с краставици избухват

Защо консерви с краставици избухват
Защо консерви с краставици избухват

Съдържание:

Видео: СТЕРИЛИЗИРАНИ ХРУПКАВИ КОРНИШОНИ 2024, Юли

Видео: СТЕРИЛИЗИРАНИ ХРУПКАВИ КОРНИШОНИ 2024, Юли
Anonim

Бурканите с домашни краставици могат да избухнат поради факта, че микроби са попаднали в тях, когато са затворени. Газът, образуван в хода на живота им, предизвиква бомбардировките на консерви, тоест подуване на корема.

Image

Дори при термична обработка, консервираните спорови микроорганизми могат да останат в консервираните храни. Благодарение на своята обвивка (спори) те са в състояние да понасят повечето от неблагоприятните фактори на околната среда, включително нагряване до сто градуса по Целзий. Бактериите, останали живи по време на процеса на възпроизвеждане, отделят токсини и газове, които бавно се натрупват под капака, което в крайна сметка води до експлозия.

За приготвянето на консерви при промишлени условия тяхната стерилизация се извършва в автоклав. Температурата е повишена до сто и двадесет градуса, което помага да се унищожат всички микроорганизми.

Неправилно отношение към правилата за опазване

Според правилата за консервиране в маринатата трябва да се добави определено количество киселина. Ако тя е твърде малка или бурканите се държат на стайна температура, микробите, които не са умрели по време на топлинна обработка, започват да отделят токсини, които представляват голяма опасност за човешкото тяло, и газове.

За да могат консервите с краставици да не експлодират по време на съхранение, трябва да се спазват определени правила по време на консервирането. Те се изискват да се спазват при консервиране както на краставици, така и на други нискокисели зеленчуци. Краставиците, които са обрасли или празни, не могат да се използват за консервиране. Само здрави екземпляри с размер, за да се поберат са идеални. В един буркан всички краставици трябва да са приблизително еднакви.