Logo decormyyhome.com

Защо в газовата колона няма искра

Защо в газовата колона няма искра
Защо в газовата колона няма искра

Видео: Перегонка|Краткий курс. Часть 4|Макаров С.Ю. (мак210)|винокурение|азбука винокура 2024, Юли

Видео: Перегонка|Краткий курс. Часть 4|Макаров С.Ю. (мак210)|винокурение|азбука винокура 2024, Юли
Anonim

Гейзер, а именно газов моментален нагревател за вода, е проектиран за бързо производство на топла вода за различни битови нужди. Но периодично се отказват гейзерите и те трябва да бъдат ремонтирани независимо или с помощта на специализирани служби.

Image

Липсата на искра в гейзер често се оказва толкова лека неизправност, че можете да я поправите сами, без да притежавате професионалните умения за ремонт на домакински уреди и газово оборудване. Освен това повечето газови бойлери имат същия принцип на работа и можете да разберете работата им, като използвате примера на конкретен модел.

Ако колоната не се използва от дълго време, причината за липсата на пламък може да бъде натрупването на въздух в газопровода. По правило краткото кървене (1-1, 5 мин.) Решава този проблем. Ако преди да предприеме ремонтни мерки, потребителят няколко пъти се опита да включи бойлера, по време на тези опити въздухът излиза сам.

Ако гейзерът не се запали, първо проверете батериите, върху които работят цялата електроника и пиезоелектрическото запалване. Най-лесният начин е да закупите нови батерии и да ги смените. В 90% от случаите това дава желания резултат. Друго нещо е, ако колоната се захранва от вграден генератор. В този случай, както и ако новите батерии не помогнаха, проверете за искри при включване на високоговорителя. Напълно възможно е поради неизправност на пиезоелектрическия елемент или неговия захранващ кабел искрата да премине на неправилно място. Проверете електрода и проводника за външни повреди.

Ако не се наблюдават външни повреди, проверете състоянието им с мултицет. След като проверите наличието на съпротива в двата края на проводника, можете да определите дали работи. В случай на вътрешно разрушаване, устройството трябва да показва безкрайно голямо съпротивление. Ако кабелът работи, причината се крие в самия пиезоелектричен елемент или в бутона за захранване. Проверете контактите на електрода с мултицет по време на запалването. Наличието на напрежение ще покаже, че всички детайли работят, с изключение на пиезоелектрическия елемент. Ако имате увереност в способностите си, можете сами да го замените с отвертка и поялник.

Преди да смените дефектните компоненти, не забравяйте да съблечете контактите на електрода, захранващия кабел и бутона за запалване (автоматичен елемент за управление на запалването). Рядко, но се случва напрежението да не се прилага поради банално окисляване на контактите.

Гейзерите на най-новите модели с контролна електроника и захранване от вградения генератор са по-сложни от високоговорителите с батерии и с бутон за запалване. Трудността при техния независим ремонт е трудността на запояване и недостъпността на резервни части. Ако имате умения за запояване на електронни компоненти и добър поялник, можете да се захванете за работа. Ако не, по-добре е да не рискувате. Резервните части се разглеждат най-добре от специализирани работилници. В магазините, които продават оборудване за отопление на газ и вода, те почти не се продават