Logo decormyyhome.com

Защо си струва да замените крушките с нажежаема жичка с LED крушки и как да ги изберете правилно

Защо си струва да замените крушките с нажежаема жичка с LED крушки и как да ги изберете правилно
Защо си струва да замените крушките с нажежаема жичка с LED крушки и как да ги изберете правилно

Съдържание:

Anonim

Консумацията на електроенергия нараства всяка година, а наличните източници са едва достатъчни, за да задоволят всички нужди на потребителите. Ето защо много неефективни лампи с нажежаема жичка с мощност 100 W или повече изчезнаха от продажбата, те първо бяха заменени с енергоспестяващи, а след това последно поколение лампи - LED. Какво е тяхното предимство?

Image

Светодиодите са полупроводникови електронни устройства, които излъчват светлина с различен спектър, когато електрически ток преминава през тях. Тя може да бъде ултравиолетова, използвана в козметични устройства, инфрачервена светлина за контрол на домакински уреди или радиация, видима за човешкото око. Именно последната опция се използва за осветяване на стаи и дори улици.

Светодиодите с видимо излъчване имат различна цветова температура (Tc), което значително влияе на човешкото възприятие на такава светлина. Например студената светлина (Tc = 5200-6400 К) може да бъде досадна, а топлата (1800-2200 К), напротив, може да създаде уют, особено ако тя съвпада по температура със светлината на свещ (около 2000 К). Лампата с нажежаема жичка, позната на нашето око, има Tc 2200-3200 K, а дневната светлина - средно 4800 K (вижте фигурата). Всичко това трябва да се има предвид при избора на лампа.

Image

Важен показател е величината на пулсацията. Светодиодът преминава електрически ток строго в една посока, следователно в променлива мрежа от 50 Hz това електронно устройство ще се включва и изключва 50 пъти в секунда, т.е. пулсира. За окото това не се забелязва, но от такова мигане очите могат да се уморят малко по-бързо, отколкото при обикновеното, равномерно осветление. За да избегнете подобни проблеми, е по-добре да закупите лампи с този показател, равен на 0%.

Колко полезно е LED осветлението

В сравнение с други два основни типа лампи - нажежаеми и флуоресцентни (енергоспестяващи), LED е най-икономичният във всяко отношение.

Цена и експлоатационен живот. В момента цената на висококачествените LED лампи е средно 100 рубли (от 50 до 150, в зависимост от вида). Лампи с нажежаема жичка струват от 25 до 80 рубли, луминисцентни - много по-скъпи. Като се има предвид, че животът на LED лампите достига 30 000 часа, което е значително по-дълго от другите видове, това го прави по-изгодно в сравнение с други, които имат същия показател на ниво 1000-1500 часа.

Консумирана мощност. Истинските спестявания са 90% в сравнение с лампите с нажежаема жичка със същото ниво на осветление, което е лесно да се провери с измерителния апарат, използван във фотографията.

Payback. Тъй като разликата в цената не е твърде голяма, LED лампите се изплащат много бързо и започват да носят осезаеми спестявания само за два до три месеца работа.

Например вземете 6 W лампа, която отговаря на шест вата лампа с нажежаема жичка, а средното дневно време за използване от 6 часа е много реално време за лампата над работния плот. Ще вземем цената на един кВтч, равна на 4 рубли 37 копейки, което съответства на цените в Москва, в апартаменти с електрически печки (началото на 2019 г.). Според тези данни, LED лампата ще се консумира за един месец

0, 006 * 6 * 30 = 1, 08 кВтч (4 рубли 72 копейки), и лампа с нажежаема жичка

0, 06 * 6 * 30 = 10, 8 кВтч (47 рубли. 20 копейки).

Това означава, че разликата в цената се изплаща още през първия месец на експлоатация и в бъдеще спестяванията ще бъдат около 30-40 рубли на месец за всяка подменена единица, а за целия апартамент тази цифра ще се превърне в няколкостотин. Ако вземем предвид разликата в експлоатационния живот на тези осветителни устройства, тогава LED осветлението става много по-икономично във всички отношения.