Logo decormyyhome.com

Как да почистите фурната

Как да почистите фурната
Как да почистите фурната

Видео: Как да почистим фурната 2024, Юли

Видео: Как да почистим фурната 2024, Юли
Anonim

За много домакини една от най-неприятните процедури за грижа за дома е измиването на фурната. В крайна сметка, изгорени мазнини, остатъци от сирене, тесто и т.н. почистването не е толкова просто. Независимо от това, фурната трябва да се мие редовно, в противен случай ще отнеме много повече време и енергия за почистване на работеща фурна, а нивото на опасност от пожар на мръсна фурна се увеличава значително.

Image

Ще ви трябва

  • Гъба или парцал

  • Почистващ фурна

  • Течен препарат за миене на съдове

Инструкция за употреба

1

Грижата за фурната трябва да е цялостна. За да започнете да миете фурната, трябва да почистите вътрешната камера и листа за печене и след това да пристъпите към почистване на предния панел.

2

Най-лесният начин да измиете фурната, вътрешните стени на която са покрити с добре почистен емайл. Мазнините и хранителните остатъци почти не се придържат към такова покритие. Ето защо, ако сте собственик на точно такава фурна, я избършете отвътре с влажна кърпа или неабразивна гъба.

3

Ако фурната ви е вътрешно покрита с редовен гладък емайл, без мазнина, опитайте да я почистите с пара. За целта изсипете разтворения във вода почистващ препарат (можете да използвате обикновена течност за миене на съдове) в тигана и го поставете в предварително загрятата фурна за 20-30 минути. След това измийте парните петна с влажна кърпа или неабразивна гъба.

4

Вътрешната камера на фурната със система за изгаряне на остатъци от храна понякога също трябва да се мие ръчно. А именно при почистването на недостъпни места, където мръсотията не е напълно изгорена. След като фурната се самопочиства, измийте пепелта от камерата и след това измийте труднодостъпните места с парцал или неабразивна гъба с гореща вода и почистващ препарат.

Image

5

Камера на традиционна фурна, която няма специално вътрешно покритие, най-добре се измива със специален препарат за почистване на фурна, който можете да закупите в супермаркет в отдела за битова химия. Само имайте предвид, че всяко специално почистващо средство за фурна е опасен химикал. Затова работете с него само с ръкавици и нанасяйте продукта само когато фурната се е охладила напълно.

6

След почистване на вътрешността на фурната измийте тавите и стелажите в мивката с гореща вода и препарат. Опитайте се да не използвате метални четки и абразивни почистващи препарати: те увреждат повърхността на листа за печене, което води до по-нататъшна корозия на метала и в резултат на това още повече изгаряне на храната.

7

Завършете измиването на фурната, като избършете предния панел с влажна кърпа и препарат. Ако дръжките на контролния панел са отстранени, поставете ги в топъл разтвор за почистване за известно време, а когато мръсотията се намокри, я отстранете с четка.

Свързана статия

Как да измиете фурната