Logo decormyyhome.com

Как да гладите тъкани

Как да гладите тъкани
Как да гладите тъкани

Видео: Защо да изберете парогенератор с високо налягане вместо традиционната парна ютия? 2024, Септември

Видео: Защо да изберете парогенератор с високо налягане вместо традиционната парна ютия? 2024, Септември
Anonim

Изгладени спално бельо и спално бельо, безупречни плисета на панталони, ослепителни копринени блузи са гордостта и умението на добрата домакиня. Освен това упражненията с желязо могат да бъдат добър вариант за релаксация. Нещата обаче трябва да се гладят правилно - в края на краищата всички тъкани реагират различно на високите температури.

Image

Инструкция за употреба

1

Преди да започнете да гладите, погледнете етикета, където схематичните снимки илюстрират правилата за грижа за нещото. Ютия с три точки означава, че този елемент може да се глади при максимална температура, две точки означават среден режим, а един показва, че артикулът се нуждае от внимателно гладене при минимални температури. Зачеркнатото желязо означава, че предметът не може да се глади. Не поемайте рискове - по-добре е внимателно да го окачите след изсушаване.

2

Най-„устойчивата на температура“ материя е памукът. Тя трябва да се лекува с много горещо желязо. Настройте регулатора на режима на максимум - на повечето устройства това е числото "3" или маркировката "памук". Памучните тъкани са навлажнени, най-добре отвътре. Внимавайте с белите и ярки неща - ако желязото се задържи на едно място малко по-дълго, върху тъканта ще се появи жълт тен.

3

Ленените изделия също се гладят. Максималните температури и постоянната хидратация са задължителни условия за обработката на такива тъкани. Имайте предвид, че бельото е почти невъзможно да се изглади идеално гладко - това е особеност на тъканта. Не се стремете към безупречност, бельото е позволено да изглежда леко набръчкано.По-добре е да гладите бельо и памук веднага след измиване, без да изсушавате до края. Ако сухите вещи лежат няколко дни, гладенето им ще бъде много трудно.

4

Тъканите с добавен полиестер изискват по-деликатен подход. Те трябва да се гладят само отвътре навън, като се настрои режим "вълна" (за дебели тъкани) или "коприна" (за деликатни елементи) на железния регулатор. Ако парче плат е прикрепено към вашия предмет (обикновено той е пришит в шева или поставен в малка найлонова торбичка), можете предварително да тествате нагрятото желязо върху него. Факт е, че всички тъкани с добавка на полиестер имат различна структура и плътност и съответно реагират различно на висока температура. Гладете леко, подкарайте ютията бързо, без да се задържате на едно място за повече от няколко секунди. Не трябва да постигате идеален външен вид - по-добре е да „леко изгладите“, отколкото да безнадеждно да съсипете нещо.

5

Вълнените тъкани се обработват с ютия, чийто регулатор е обозначен с "вълна" или числото "2". Гладят се изключително през тънка памучна кърпа или марля, която може да се навлажни предварително с вода и да се изстиска добре.

6

И накрая, коприна. Принципът на гладене на естествени копринени тъкани е подобен на обработката на полиестер. Когато изглаждате, не използвайте пулверизатори, гладещи средства в спрея - те могат да оставят незаличими петна върху коприна.

7

Почти всички тъкани могат да бъдат перфектно гладени с параварка. Дрехите, предназначени за задушаване на пара, се окачват на специална лента на раменете, а чаршафите, завесите и покривките се поставят върху дъска за гладене. Основното в този процес е да се следи чистотата на водата, излята в резервоара. Използвайте само чиста питейна вода. В противен случай можете не само да засадите петно ​​върху тъканта, но и да съсипете устройството.