Logo decormyyhome.com

Защо пада фикус

Защо пада фикус
Защо пада фикус

Видео: PRESLAVA & GALIN - TAKA NI SE PADA / Преслава и Галин - Така ни се пада, 2019 2024, Юли

Видео: PRESLAVA & GALIN - TAKA NI SE PADA / Преслава и Галин - Така ни се пада, 2019 2024, Юли
Anonim

Фикусът е род тропически растения от семейството на черницата. Сред тези растения има дървета, храстови форми и пълзящи растения. Някои видове фикус не са особено взискателни към условията на задържане, но може да се случи, че в напълно здравословно изглеждащо растение листата започват да окапват. Особено често този проблем се появява при отглеждане на фикус на Бенджамин.

Image

Възможни причини за паднали листа от фикус

Най-безобидната причина за падане на листата на фикус е естествената. Продължителността на живота на листата на Benjamin ficus е около две до три години. Растение, което бързо отглежда голяма маса листа при благоприятните условия на оранжерията, по естествени причини едновременно ще изхвърли цялата тази зеленина. Ако фикусът беше закупен за отглеждане в домашни условия, които се различават от оранжериите, такова падане на листата ще бъде особено забележимо.

Спадайки зеленина, растението може да реагира на всяка стресова ситуация: от пресаждане до промяна на режима на осветление през есента поради намалени дневни часове. Може да се случи фикусът да не започне да изпуска листа веднага, но известно време след пресаждането или пренасянето му от балкона в стаята.

Най-честата причина, че фикусът е започнал бързо да „плешив“, са грешните условия на задържане. Това растение предпочита равномерно осветяване, постоянна влажност и температура. Тяга, недостатъчна влажност на въздуха, прекомерна влажност на почвата в саксията - всеки от тези фактори може да доведе до нежелано падане на листата.

Начини за спиране на паднали листа от фикус

За да намалите влиянието на стресовите фактори, струва си незабавно да изберете подходящото място за растението в апартамента. Фикус Бенджамин, който най-често изхвърля листа по някаква причина, трябва да бъде поставен далеч от батерии за централно отопление, на място без чернови, с добро, но не много ярко осветление. Малколистният фикус трябва да се напръсква с мека вода веднъж или два пъти на ден.

За да подобрите състоянието на растение, което е преживяло трансплантация или транспортиране, можете да го напръскате с разтвор на една ампула "Epina Extra", разреден в пет литра преварена вода.

Растение, засегнато от прекомерно поливане, може да бъде спасено, като внимателно го извадите от саксията, отстранете земята с корена и премахнете гнилата част от кореновата система. Раненият фикус се засажда най-добре в лека смес от равни количества торф, пясък и листна почва и се напръсква с разтвор на Epina-Extra. На литър вода ще е необходима ампула от лекарството. Малко количество вода трябва да се излее в тигана, а въгленът да се разпръсне по повърхността на почвата в саксията. Третираното растение трябва да се покрие със стъклен буркан и да се съхранява в такива условия за около две седмици.

Грижа за фикус 2018