Logo decormyyhome.com

Защо устните изтръпват

Защо устните изтръпват
Защо устните изтръпват

Видео: Уримил при изтръпване, болезненост и мравучкане на краката. 2024, Юли

Видео: Уримил при изтръпване, болезненост и мравучкане на краката. 2024, Юли
Anonim

Изтръпването е намаляване или пълно отсъствие на чувствителността на кожата към външни влияния. Някои хора имат изтръпнали устни, причините за това неприятно усещане могат да бъдат различни. Невъзможно е сами да поставите точна диагноза, така че ако периодично усещате загуба на усещане в устните, консултирайте се с невролог.

Image

Дефицит на витамин В

Витамините са необходими за нормалното функциониране на организма. Липсата им може да доведе до различни разстройства, включително в нервната система.

Дефицитът на витамин В1 води не само до изтръпване на различни части на тялото, но и до тяхната летаргия. За да компенсирате липсата на витамин, яжте ръжен хляб, черен дроб, ядки, говеждо месо.

Недостигът на витамин В2 е причина за загуба на коса, увреждане на нервната система. Той се намира в храни като яйчен жълтък, гъби и черен дроб.

Ако в допълнение към изтръпването на устните, периодично се появяват спазми, витамин В6 не е достатъчен в тялото ви. Яжте повече зеленчуци, яжте риба, говеждо месо.

Недостигът на витамин В12 също може да причини изтръпване в устните. За да го попълните, пийте повече кисело мляко, яжте риба и черен дроб.

Цервикална остеохондроза

Мускулното напрежение или изместване на прешлените създава условия за притискане на гръбначния мозък, което води до нарушено кръвообращение в малкия мозък. Това заболяване е изключително опасно, тъй като поради стесняване на кръвоносните съдове, мозъкът не получава нужната му храна, което може да доведе до инсулт.

За лечение на остеохондроза се консултирайте с вашия лекар. Паралелно с лечението спазвайте следните правила:

- спазвайте правилната стойка;

- спазвайте правилното положение на тялото по време на сън;

- в студа, не забравяйте да увиете областта на шията.

Лицеви неврити

При това заболяване се нарушават импулсите, които мозъкът изпраща към мускулите на лицето. Един от първите симптоми може да е изтръпване на устните. В този случай трябва незабавно да потърсите помощ от специалисти, тъй като заболяването ще се влоши и ще настъпи парализа на лицевия нерв. Невритът се лекува с медикаменти, също се използват акупунктура, акупресура, билколечение и други процедури.

Началният стадий на диабета

При хора с диабет чувствителността на определени части на тялото намалява. При диабетна нефропатия се предписват лекарства, които нормализират нивото на глюкозата в кръвта.

Високо или ниско кръвно налягане

По правило хората, страдащи от хипертония, периодично усещат изтръпване не само на устните, но и на крайниците. Той може да бъде придружен и от замаяност, потъмняване в очите, главоболие и загуба на координация. В този случай също трябва да се консултирате с лекар. Ако налягането не е нормално, трябва да сте в покой.

мигрена

Това заболяване също може да причини изтръпване на устните. По правило болките от мигрена се появяват по време на стресови ситуации, преумора, липса на сън и други неразположения. За да поддържате тялото си в добра форма, коригирайте режима си.

изтръпване на устните и езика