Logo decormyyhome.com

Защо автоматичната машина може да не вземе вода

Защо автоматичната машина може да не вземе вода
Защо автоматичната машина може да не вземе вода

Съдържание:

Видео: Стиральная машина не набирает воду 2024, Юли

Видео: Стиральная машина не набирает воду 2024, Юли
Anonim

При честа употреба всеки домакински уред може да престане да функционира нормално. Ако забележите, че вашата автоматична машина е спряла да събира вода или я прибира бавно, трябва да установите причината за неизправността възможно най-бързо, за да не влошите още повече ситуацията.

Image

Пералната машина събира вода твърде бавно или изобщо е спряла да я прави? За различни производители тази грешка може да бъде обозначена с кодовете "IE", "F5" или "E1" на дисплея.

По-добре е да започнете да търсите източника на проблема с най-простите причини:

- няма вода или недостатъчно налягане във водоснабдяването;

- неизправност на ключалката на люка;

- водоснабдителната система не работи;

- повреда на всмукателния клапан;

- дефект на изпускателната помпа (помпа);

- непоправима вреда за себе си.

Във водоснабдяването няма вода или недостатъчно налягане

Отворете крана на умивалника и проверете дали има налягане на водата. Ако тя е недостатъчна (водата тече в тънка струя), това означава, че пералнята няма време да спечели необходимото ниво в определеното от програмата време и сигнализира за грешка. В този случай само водопроводчик може да помогне.

Провал на заключване на люк на покрива

Проверете дали вратата се заключва, когато машината е включена. Ако не, ключалката на люка на покрива е повредена и автоматизацията не ви позволява да започнете събиране на вода. Необходимо е устройство за подмяна на заключване.

Водоснабдителната система не работи

Проверете дали клапанът за подаване на вода е отворен, може да е във водопроводния шкаф или на водопроводната тръба. Уверете се, че маркучът за водоснабдяване не е счупен никъде, не е прищипан или предаван. За целта затворете крана за подаване на вода към апарата, изключете маркуча за прием на вода от пералнята и го спуснете в банята или друг контейнер, след което отворете водата. Ако налягането е слабо, изключете водата, внимателно отстранете мрежата за почистване с чифт клещи, изплакнете я и я върнете обратно.

Трябва също да проверите самия маркуч за евентуално запушване. Ако водата потича през маркуча при нормално налягане, може да има проблем във входящия клапан.

Неизправност на всмукателния клапан

Махнете горния капак от пералнята. Проверете клапана за входяща вода за признаци на почерняване, пластично топене или мирис на горене, той трябва да е на мястото, където е свързан маркучът за подаване на вода. Ако няма такива проблеми, трябва да се измери съпротивлението на електромагнитната намотка, тя трябва да бъде 3, 6 kOhm. Ако е значително по-малко от очакваното или напълно отсъства, всмукателният клапан трябва да бъде сменен.

Дефектна дренажна помпа (помпа)

Извадете изпускателния филтър в долната част на машината и източете останалата вода. Развийте кохлеята и внимателно издърпайте помпата, почистете я и измерете електрическото съпротивление на клемите. Също така се препоръчва да се провери дали крилата на помпата са счупени или дали са заседнали. Ако нещо показва, че помпата не работи, най-добре е да я замените.