Logo decormyyhome.com

Сапунено дърво: описание

Сапунено дърво: описание
Сапунено дърво: описание

Видео: How did I turn Old Wire into a Beautiful GLOWING Bonsai? I'll show you 2024, Юли

Видео: How did I turn Old Wire into a Beautiful GLOWING Bonsai? I'll show you 2024, Юли
Anonim

Не само трудът, но и хигиената направиха човека човек. От няколко хиляди години плодовете на сапуненото дърво (Sapindus Mukorossi) помагат да бъдат спретнати и да изглеждат добре на човек.

Image

Сапунено дърво расте в страни, разположени в топлата климатична зона, но основната зона на неговото местоположение е северна Индия.

Sapindus Mukorossi е широколистно дърво с 5-10 чифта листа и донякъде напомня нашата планинска пепел.

Image

Дървото може да достигне до 25 метра височина и цъфти с красиви зеленикаво-бели цветя. След това върху него се появяват красиви плодове, подобни на орехите в кора. След това се използват вместо сапун и шампоан, тъй като съдържат до 40 процента сапонин. Именно това вещество активно почиства мръсотията от всяка тъкан и повърхност.

Image

Безопасно е за хората (ако не го ядете), но унищожава вредни насекоми, патогенни гъбички и микрофлора. Сапунната емулсия, получена от орех, също може да помогне на градинарите: той се бори срещу късната болест и колорадския бръмбар. Домашните любимци могат да се отърват от бълхи и кърлежи, като ги къпят в това решение.

Image

Дърво може лесно да се отглежда от семена. Семената покълват бързо и разсадът расте. Тя обаче все още не се е разпространила извън Кавказ в природата на Руската федерация.

Но любителите на екологичните продукти могат да поръчат сапунени ядки през Интернет почти навсякъде по света, а ядките ще поддържат чистота и хигиена в дома ви, без да причиняват алергии или други странични ефекти.