Logo decormyyhome.com

Какво е прахосмукачка за роботи

Какво е прахосмукачка за роботи
Какво е прахосмукачка за роботи

Видео: Xiaomi Roborock S50: прахосмукачката-робот, която променя играта! 2024, Юли

Видео: Xiaomi Roborock S50: прахосмукачката-робот, която променя играта! 2024, Юли
Anonim

Робот прахосмукачка е механизъм, който има подобие на изкуствен интелект и е предназначен за автоматично почистване на всякакъв вид помещения. Роботът извършва почистване по команда на потребителя или автоматично според определен график.

Image

Инструкция за употреба

1

Масовото производство на роботизирани прахосмукачки започва през 2000-те години. На външен вид тогава те приличаха на дискове с височина до 15 см и диаметър до 40 см. Те бяха оборудвани с сензор за контакт пред устройството, понякога се използваха инфрачервени сензори.

2

Първото и второто поколение роботи имаха ръчна настройка на параметрите на почистената зона, за това бяха използвани бутони на тялото на прахосмукачката. За да работите без шнур в роботите, инсталирани батерии, презаредени от специален модул. Времето за презареждане на първите поколения роботи достигна 12 часа. Започвайки от третото поколение, самият робот определя зоната, която трябва да се почисти, а самият той, използвайки инфрачервени сензори, търси зарядно устройство.

3

Съвременните роботизирани прахосмукачки се управляват с помощта на LCD дисплеи или с помощта на панела на капака на устройството. Има три програми за почистване:

- обикновени

- бързо

- местни (на площ до 2 квадратни метра).

4

Почистването се извършва автоматично с помощта на специално вградено приложение, което позволява на прахосмукачката да работи без намеса на потребителя. Има роботи, оборудвани с инфрачервено дистанционно управление, те са чудесни за хора с увреждания.

5

Роботът може да се движи в пространството:

- използване на ултразвук, - с помощта на сензор върху бронята, който регистрира удари върху препятствие и променя движението, - използване на инфрачервен излъчвател и приемник, които ограничават пространството за почистване, - използване на инфрачервени сензори, 6

Ако роботът се забие, той излъчва звукови сигнали, които позволяват да бъде открит - това е може би единственото нещо, от което се нуждае от човек.

7

От 2005 г. са произведени напълно автоматизирани роботи, които при попълване на прахоуловителя прокарват маршрута до базовата станция. Там изхвърлят боклука, презареждат се и продължават да почистват, докато прахът не бъде елиминиран напълно.

8

От 2009 г. роботизирани прахосмукачки навлизат на руския пазар, напълно адаптирани и официално сертифицирани за рускоезичния потребител. От 2011 г. LG започна да произвежда роботи прахосмукачки от 5-то поколение.

9

В началото на 2014 г. чуждестранните компании съставиха инвестиционен план за следващите пет години, в който възнамеряват да инвестират около 8 милиона евро тази година и 4, 5 евро през следващите три години във въвеждането на роботика в домакински уреди (включително прахосмукачки).