Logo decormyyhome.com

Омекотител за тъкани: състав и методи на нанасяне

Омекотител за тъкани: състав и методи на нанасяне
Омекотител за тъкани: състав и методи на нанасяне

Съдържание:

Видео: МНОГО бесплатных обучающих МАСТЕР КЛАССОВ вязание крючком, мой выбор Freshbubble для дома от Levrana 2024, Юли

Видео: МНОГО бесплатных обучающих МАСТЕР КЛАССОВ вязание крючком, мой выбор Freshbubble для дома от Levrana 2024, Юли
Anonim

Климатиците се използват при пране като допълнително средство. Те се добавят към водата при последното изплакване, което прави измиването по-добро и прането по-меко. Балсамът придава на бельото антистатични свойства и приятна миризма, прави цвета му по-стабилен и улеснява последващото гладене.

Image

От какво се състои климатик

Основната активна съставка на всеки балсам е катионните ПАВ - повърхностно активни вещества. Това е водоразтворимо вещество, следователно основата на балника е водата. В допълнение, тя включва силикон, консерванти, багрило, сгъстител, ароматизатор или парфюм.

Повърхностноактивните вещества обвиват тъканите от влакна с тънък филм, създавайки ефекта на плъзгане и защита, поради което:

- тъканта омеква и придобива замърсяващи свойства;

- има антистатичен ефект, който предотвратява натрупването на мини заряди на електроенергия върху синтетичните тъкани;

- материалът се изглажда по-лесно;

- износоустойчивостта на нещата се увеличава и те запазват първоначалната си форма по-дълго и запазват цвета си.

Силиконът не е част от всички климатици, а само от тези, които са по-скъпи. В зависимост от останалите допълнителни вещества, които съставляват климатика, той може да изпълнява различни функции. В единия случай той ще придаде на тъканите водо- и замърсяващи свойства, в другия, напротив, водопоглъщащ, необходим например за кърпи и бельо, изработени от естествени влакна. Наличието на силикон ви позволява да направите тъканта мека и пухкава, а също така предотвратява образуването на макари и повишава стабилността на цвета.

Съставът на климатика добавя и специални вещества, които улесняват процеса на гладене и осигуряват антистатичен ефект, както и парфюми, придавайки му приятен аромат или неуловима миризма на свежест. Нежеланите компоненти включват хлороформ, който причинява алергии, бензилацетат, който се използва като разтворител за лакове, и терпинеол, сгъстител с много силна миризма.