Logo decormyyhome.com

Колата като почистващо средство: как може да се използва и дали да го правите

Колата като почистващо средство: как може да се използва и дали да го правите
Колата като почистващо средство: как може да се използва и дали да го правите

Съдържание:

Видео: Бъдещето на образованието - Yuval Noah Harari & Russell Brand - Penguin Talks 2024, Юли

Видео: Бъдещето на образованието - Yuval Noah Harari & Russell Brand - Penguin Talks 2024, Юли
Anonim

Кола и други газирани напитки набират все по-голяма популярност като средство за почистване на ръжда, варовик, добавки за перилни препарати и т.н. Поради какви напитки са в състояние да почистват чайници и тоалетни и има ли смисъл да се използва сода като домакински химикали?

Image

Необичайни начини за използване на сода

Содата се превърна в герой на много „народни рецепти“, които улесняват живота на домакинята. Като правило се препоръчва използването на Coca-Cola като почистващо средство, по-рядко Fanta или Sprite и много рядко Pepsi. И обхватът на домашните приложения за тези напитки е доста широк. Ето само няколко от многократно тестваните и работещи опции:

- обезмаслете чайника;

- измийте чаши чаена плака;

- почистете тоалетната;

- премахнете варовик от кранове и водопровод;

- премахнете петна от маркери;

- почистете монетата;

- премахване на ръжда;

- използвайте при измиване като добавка към праха.

Как да почистите чайник с кола и много повече

Ако вътре в чайника се е образувал слой от котлен камък, за да се отървете от него, достатъчно е да изсипете кола в него до половината и да доведете до кипене. След това изчакайте няколко минути и изсипете содата. След това омекотеният слой от мащаб лесно ще се отдалечи от стените на чайника.

За да измиете чаши от кафява чаена плака, напълнете ги със сода и оставете да престоят няколко часа. Стените на чашата ще светят, няма да има следа от плака.

За да почистите тоалетната с кола или друга напитка, е необходимо да изсипете в нея бутилка „почистващ препарат“ (за предпочитане така, че да попадне под ръба) и да оставите без изплакване, поне за един час. И по-добре - през нощта. След това намажете с четка - и ще видите, че жълтите отлагания са изчезнали, а водопроводът блести с девствена белота.

За да почистите варовика и ръжда от крановете в банята и в кухнята или други хромирани части, можете да ги увиете с кърпа, навлажнена с много вода в вълшебна напитка, а след 10-15 минути измийте и разтривайте до блясък.

Можете също така да почистите монета с кола без затруднения: просто я поставете в напитка през нощта и сутрин я избършете с мека кърпа: слоят мръсотия ще бъде отстранен и монетата ще се изсветли. По същия начин малките предмети могат да бъдат почистени от ръжда.

За да премахнете петна от дрехите, трябва да излеете мръсотия с кола (или просто навлажнете купчина дрехи директно в барабана на пералнята) и след няколко минути изсипете обичайния препарат и измийте по обичайния начин. И мръсотията се отстранява много по-добре.

Защо кола почиства варовик, ръжда и варовик

Всъщност, почистващите свойства не са специфична характеристика на Coca-Cola, Pepsi или Sprite и не показват, че тези напитки съдържат особено вредни или особено мощни химикали. Всяка лимонада има почистващи свойства и ефектът от всички тези продукти е приблизително еднакъв. А кола е просто най-рекламираната - и съответно по-широко разпространена и по-митологизирана.

Съставът на почти всички газирани напитки включва регулатори на киселинността - като правило това е лимонена киселина (Е-330), която е широко разпространена в ежедневието.

Друг популярен регулатор на киселинността е ортофосфорната киселина (E338), добре позната на автомобилистите като отличен антикорозионен агент: не само конвертира ръжда, но и предотвратява по-нататъшната корозия на метала, образувайки тънък защитен филм на повърхността му.

Не забравяйте за "вълшебните мехурчета" от въглероден диоксид, който също влиза в химическа реакция с вода, като в крайна сметка образува въглеродна киселина.

По този начин всяка безалкохолна газирана напитка от химическа гледна точка е слабо кисел разтвор. И когато напитката се излее в чайник, покрит със сива кора на плака, киселините реагират и разтварят вар. Това обяснява "вълшебните" свойства за почистване на кола и други газирани напитки.