Logo decormyyhome.com

Каталитично и пиролитично почистване на фурната

Каталитично и пиролитично почистване на фурната
Каталитично и пиролитично почистване на фурната

Видео: Почистване на фурна 2024, Юли

Видео: Почистване на фурна 2024, Юли
Anonim

Когато избират фурна, домакините обръщат специално внимание на функциите за почистване. Разликата в методите и познаването на принципа на действие ще ви позволи точно да разберете всички възможни предимства и недостатъци.

Image

В къщи, където фурната се използва постоянно, почистването на вътрешната й повърхност отнема много време. Обилното замърсяване по време на отопление излъчва неприятна миризма, която може да съсипе вкуса и аромата на печено ястие. Производителите на домакински уреди не заобикалят този проблем, предлагайки като решение двете най-често срещани опции за самопочистване на фурната. И двамата имат общ принцип на работа, но отличителните характеристики затрудняват избора. Въпросът коя фурна да се инсталира в кухнята трябва да се реши от самата домакиня, която познава механизма на работа на различни системи за почистване.

Пиролитичното самопочистване в пещите се появи по-рано и затова тази технология е доведена почти до съвършенство. Принципът на работа на такова почистване е прост - при висока температура мазнините и мръсотията просто изгарят, превръщайки се във фини сажди. В същото време незалепващото покритие на стените на фурната остава чист, изхвърляйки натрупаната мръсотия. Методът е изключително добър, но изгарянето на органични замърсявания се случва при температури, близки до 500 градуса, поради което самата фурна трябва да бъде направена от устойчив и топлоустойчив материал и да има отлична топлоизолация, околните предмети трябва да бъдат защитени от пожар, а вътрешното покритие - от разрушаване. Това обяснява високата цена на такива фурни, защото в производството им участват само най-добрите материали, а постоянното подобряване на безопасността и ефективността изисква работата на мощен научен комплекс. Характерно е, че когато покритието се повреди, фурната не може да бъде ремонтирана.

Привържениците на ресурсите на планетата твърдят, че при производството на пиролитични панели се губят твърде много ценни и благородни метали, затова се препоръчва да не се използват фурни с такава система за почистване.

Друг вид пречистване е каталитичен. Той се появи не толкова отдавна, но вече е спечелил популярност сред масите. Ако има отделен режим за пиролитично почистване, тогава каталитичният се появява всеки път, когато храната се готви във фурната. Повърхността на вътрешните панели не е идеално гладка, има пори. Това позволява замърсяването да влиза в контакт с кислород при нагряване, но да не се придържа към повърхността, постепенно се разлага на сажди и водни пари. С това почистване по стените на фурната се виждат малки петна и пръски от мазнини, но те не се натрупват и напълно се рушат през следващите 2-3 препарата, независимо от степента на замърсяване.

Каталитичното покритие не понася висока топлина, така че дъното на фурната, покрито с обикновен емайл, трябва да се почиства след всяко готвене.

И така, какъв е най-добрият метод за почистване на фурната? Веднага можете да кажете, че пиролитичният метод е за мързеливи хора, които изобщо не искат да се включват в почистването на фурната и даряват за това определена сума пари и увеличена консумация на енергия. Пиролитичното почистване има два недостатъка - високата цена и ниската безопасност на метода, тъй като стъклените и металните части на фурната стават много горещи по време на почистване. Каталитичната фурна също не изисква специални усилия за поддържане на чистотата, с изключение на периодичното почистване на долната стена. Недостатъкът на този метод е не много презентабелният вид на фурната по време на работа и необходимостта от смяна на самопочистващи се панели веднъж на 3-4 години.