Logo decormyyhome.com

С каква боя мога да боядисам стените в банята

С каква боя мога да боядисам стените в банята
С каква боя мога да боядисам стените в банята

Съдържание:

Видео: Как да боядисаме фугите в банята How to color the tile gaps in the bathroom 2024, Юли

Видео: Как да боядисаме фугите в банята How to color the tile gaps in the bathroom 2024, Юли
Anonim

Не всяка боя е подходяща за банята. Трябва да купите такъв, който има устойчивост на влага. Но дори и сред тези емайли има такива, които по-добре издържат на продължително излагане на вода.

Image

Баня - стая, характеризираща се с висока влажност. Ето защо за боядисване на стени и тавани ще са необходими специални композиции - устойчиви на влага. Тази категория бои е сред всичките му видове: на водна основа, алкидни, акрилни, маслени. Ето защо, първо изберете основата, от която е направена композицията.

Какви цветове са подходящи за банята?

Ако стените са внимателно измазани или изравнени с гипсокартон, добро решение е закупуването на емайл на водна основа. Има устойчивост на влага, образува покритие, което не позволява пара. Преди да нанесете боята, повърхността трябва да бъде подготвена: обработена с грунд. Боите на водна основа са нетоксични, огнеустойчиви и нямат изразена остра миризма. След изсушаване те образуват тънък, но издръжлив филм, който има водоотблъскващо свойство.

Тези бои обаче имат недостатък: ако разтриете стената например с памучна вата, тя ще бъде боядисана в цвета, в който е боядисана повърхността. Освен това не трябва да се прилага водна емулсия върху метални изделия, тъй като могат да се появят следи от ръжда. Следователно около пирони и винтове, завинтени в стената, понякога се образуват характерни кафеникави петна. Но обикновено собствениците актуализират стаята, преди това да се случи.

За боядисване на банята, алкидни или акрилни бои са идеални. Сред тях трябва да изберете един, който е обозначен като "устойчив на влага". Тези емайли имат по-добра адхезия към измазани, бетонни и тухлени повърхности. Но преди да приложите стената и тавана трябва да бъдат грундирани. Алкидни или акрилни бои трябва да се нанасят на 2-3 слоя, в този случай покритието ще бъде трайно, устойчиво на механични повреди. Боядисаните повърхности се почистват лесно, включително с абразивни продукти.

Новост на пазара на бои и лакове е хлорираната каучукова боя. Тези емайли са създадени за оцветяване на сауни, бани, басейни. Следователно, те са в състояние да издържат на директен контакт с вода за дълго време. За бани такива бои са идеални. Те предотвратяват развитието на корозия, имат антибактериален ефект, издръжливи са и се почистват лесно.