Logo decormyyhome.com

Каква основа е необходима за рамкова къща

Каква основа е необходима за рамкова къща
Каква основа е необходима за рамкова къща

Видео: Сглобяеми къщи от дърво, предаване Конструкции, Пламен Блесков, Bulgaria On AIR 2024, Юли

Видео: Сглобяеми къщи от дърво, предаване Конструкции, Пламен Блесков, Bulgaria On AIR 2024, Юли
Anonim

За да сте сигурни на сто процента в здравината на бъдещата сграда, трябва да изберете от различни основи, така че тя да се вписва добре в геоложките условия на строителната площадка и тежестта на къщата, както е определено в проекта.

Image

Ще ви трябва

  • - проект на бъдещия дом;

  • - консултация със специалисти;

  • - изчисления и анализи.

Инструкция за употреба

1

Когато избирате фондация, ще трябва да обърнете внимание на някои фактори. Помислете броя на етажите на бъдещата сграда. Когато се планира изграждането на къща на един етаж, площта му не играе голяма роля - натоварването върху основата е малко и ще бъдат необходими малки инвестиции. Когато планирате къща на два или три етажа, теглото й се увеличава в сравнение с едноетажна сграда, а носещата способност на основата трябва да бъде по-висока.

2

Определете нивото на подземните води. Ако водата е близо, можете да издигнете къщата над земята, в противен случай ще трябва да създадете мощен дренаж. В противен случай ще бъде гарантирано измиване всяка есен и всяка пролет. Открийте и дълбочината, до която почвата замръзва - трябва да опитате да поставите основата малко под знака на замръзване.

3

С висока якост на почвата лентовата основа може да бъде добър вариант. Ако земята не замръзва много дълбоко, подземните води са ниски и няма слоеве слаби почви, за едноетажна рамкова къща този тип фундамент ще бъде най-подходящ. Предимства на избора: надеждност на дизайна и сравнително равномерно свиване, възможност за изграждане на къща във всяка конфигурация. Минуси: процесът на строителство е доста отнемащ време, скъп, разходът на материали е доста голям.

4

Дизайн като колонен фундамент има повече предимства, отколкото недостатъци. Изглежда като облицовани стълбове, които са изложени под носещи стени с определена стъпка. Обикновено стъпка между стълбовете се прави не повече от три метра. Стълбовете могат да бъдат направени от всякакъв материал - тухла, бетон, дори дърво. Дълбочината на полагането им се определя в зависимост от условията на обекта за изграждане. В повечето случаи е необходимо да подредите пясъчна възглавница. Сложността на процеса е доста висока, но малките инвестиции и надеждността на този тип конструкции покриват недостатъците.

5

Пилотна основа ще бъде за предпочитане в случаите, когато в слоевете глина и пясък присъства слой от глина или торф. При винтови метални купчини носещата способност е напълно достатъчна, за да издържи рамкови сгради на два етажа. За предпочитане е да подредите стъпка от купчини на един и половина метра. Като основно предимство на тази фондация трябва да се отбележи нейната ефективност.

Обърнете внимание

Няма универсални основи, но когато изчислявате за рамкова къща, можете да обмислите няколко варианта, за да решите кой от тях ще работи най-добре.

Полезни съвети

Поръчайте контролни сондажи и лабораторни тестове, за да разберете естеството на почвата и нейните залежи. Ако такава работа е скъпа за вас, можете да разберете от собствениците на съседни сайтове, но тази информация е малко вероятно да е напълно вярна.