Logo decormyyhome.com

Как да мариновате люти чушки

Как да мариновате люти чушки
Как да мариновате люти чушки

Съдържание:

Видео: КАК ДА СИ МАРИНОВАМЕ ЛЮТИ ЧУШКИ 2024, Юли

Видео: КАК ДА СИ МАРИНОВАМЕ ЛЮТИ ЧУШКИ 2024, Юли
Anonim

Има много начини за мариноване на люти чушки. Комплект билки и допълнителни подправки могат да бъдат много различни, в зависимост от предпочитанията на домакинята. Но дори и да сложите в буркана само есенция от черен пипер, сол и оцет, приготвянето пак ще успее.

Image

Лютите чушки, за разлика от своите колеги българи, са по-плодородни. В същото време неговата непретенциозност в отглеждането (в открито поле, на балкона, у дома на перваза на прозореца) ви позволява ежегодно да събирате постоянно висок добив. По правило лютите чушки се сушат, осоляват, добавят се чрез мариноване на други зеленчуци, но е възможна и такава подготовка за зимата като мариновани люти чушки. Само тези, които не обичат пикантни ястия, трябва да вземат предвид, че вкусът им няма да е по-мек от мариноването, дори ако към него се добави значителна част захар.

Приготвяне на люти чушки за мариноване

Всеки сорт със слаба, умерена или силна степен на тежест се маринова. Изборът на цвят и степен на зрялост също няма значение. Някои домакини предпочитат да берат избрани шушулки с изключително червен цвят в банки, докато други предпочитат младите зелени, като ги смятат за по-малко остри. В това има известна истина, но още повече, че жилавката зависи от сорта. Най-"злите", като правило, са дребноплодните сортове.

Най-голяма горчивина се намира в семената и венечните вени, така че ако нарежете пипера на парчета, без да обелите семената, ястието ще бъде по-остро, отколкото при цели шушулки. Поради тази причина горчивият пипер се маринова цели, а за да е по-удобно да се яде и за естетически красивия вид на буркана, те дори не отрязват опашката.

Тъй като примесите могат да останат върху грапавата повърхност на хвоста, пиперът трябва да се измие старателно под течаща вода и да се изсуши леко, преди да се сложи в буркан. Според някои рецепти лютата чушка бланшира за 3-4 минути, но това изискване също е по желание. Ако предварително бланширате, тогава можете да направите с еднократна изливане на марината. В противен случай се нуждаете от 2-3 пълнежа.

Всъщност манипулациите с черен пипер завършват на това и трябва да започнете да подготвяте консерви за мариноване. Вярно е, че някои готвачи все още правят малки разрези близо до стеблото на зеленчука, за да бъдат сигурни, че вътре няма въздух. Не се препоръчва напълно да се изчисти вътрешното съдържание на шушулката, това се прави само с ненадеждни плодове, които са започнали да се влошават.