Logo decormyyhome.com

Как да изберем качулка: няколко полезни съвета

Как да изберем качулка: няколко полезни съвета
Как да изберем качулка: няколко полезни съвета

Видео: Избор на спининг макара за начинаещи. Съвети и препоръки 2024, Юли

Видео: Избор на спининг макара за начинаещи. Съвети и препоръки 2024, Юли
Anonim

Нашата миризма е тясно свързана с емоциите. И емоции - с добро настроение, и следователно здраве. Следователно атмосферата в кухнята е толкова важна. С появата на кухненски качулки, грижата за това стана доста проста.

Image

С кран или рециркулация?

Всички качулки са разделени според принципа на работа на: с изпускателен въздух; с рециркулация.

Първите, изпускателни, имат тръбопровод, през който въздухът се изпуска във вентилационния кладенец, в общата вентилационна система.

Тираж. Въздухът с вградения вентилатор се вкарва, почиства се с вградени филтри и се връща в стаята. Такива качулки са за предпочитане да се инсталират в кухни, които са трудни за проветряване (няма или има слаба вентилация).

Видове качулки:

Монтираните качулки са най-популярни. Монтират се на стена над печката / плота. Достъпна, придирчива и ефективна в експлоатация, проста и компактна за инсталиране.

Вградените качулки са монтирани в окачен шкаф над печката. Някои модели имат издърпващ се панел, който се използва по време на готвене.

Качулка за таван или остров е по-малко търсена. Той е монтиран на тавана и обикновено е с висока мощност, както Проектиран за факта, че плочата е отстранена от стената. Чудесен за студио апартамент или голяма кухня.

Качулка за поднос. Намира се до плота. Може да се комбинира с четири опции за поставяне на вентилатора, чиято мощност е регулирана. Монтиран в кухни с отворен план или кухненски острови.

Вградена качулка за маса. Той е инсталиран на плота, неработещо тихо се прибира вътре. Изработена от неръждаема стомана.

Изберете размер

Избираме качулка в размер или повече от размера на печката / плота. Спомнете си, че стандартната ширина на качулките е 60, 90 и 120 см. Качулката е или инсталирана между стенните шкафове, или е вградена в един от тях. Ето защо, когато определяте размерите на качулката, вземете предвид размерите / размерите на шарнирните елементи на кухненските мебели. Ако активно готвите, можете да закупите аспиратор и 90 см по протежение на предната част на 6-сантиметрова печка. Обикновено качулката се поставя на височина 70 см над печката.

Избираме мощност

Първо, изчисляваме необходимата мощност на качулката за кухнята. Тя се измерва в куб. m / h - колко работната качулка "изяжда" кубически метра въздух за един час.

Според санитарните стандарти в помещенията, в които готвим храна, си струва да актуализирате въздуха поне 12 пъти на час. При изчисляване на необходимата мощност на качулката вземаме предвид площта на помещението и височината. Умножете всички параметри. Към обема на кухнята, увеличен с 12 пъти, добавяме още 15%, за да гарантираме надеждна работа на аспиратора. Ако каналът има завои, тогава вземете предвид, че всеки завой "изяжда" работата с около 10%. Ако има няколко завоя, не забравяйте да вземете предвид това в изчисленията.

Търсим най-тихите

Безшумната работа зависи от мотора, вграден в качулката. Производителността и ефективността зависят от него. Т.е. в известен смисъл моторът е „сърцето“, основата на изпускателния блок. Е, ако тя ще бъде произведена от същата компания като качулката. Тогава няма да има проблеми със смяната на мотора.

Допълнителни функции

Някои модели са оборудвани с допълнителни функции. Той може да бъде детектор за дим, който позволява на качулката да се включва в автоматичен режим, таймери за изключване, индикатори за смяна на филтъра и контролен панел. Колко важни са тези опции, зависи от вас.