Logo decormyyhome.com

Как да изберем препарат за почистване на килими

Как да изберем препарат за почистване на килими
Как да изберем препарат за почистване на килими

Видео: Пране на килим 2024, Юли

Видео: Пране на килим 2024, Юли
Anonim

Килимите придават на апартамента уют и топла атмосфера, но имат един недостатък. Те стават мръсни, поради което се нуждаят от постоянно почистване. Добре е, че в магазините можете да намерите много продукти за почистване на килими, просто трябва да изберете подходящия.

Image

Инструкция за употреба

1

Когато избирате препарат за почистване на килими, трябва да обърнете внимание на етикета, който ще покаже как да го нанесете, за какви материали е подходящ, каква замърсяване премахва, за коя купчина е предназначен. Не забравяйте да извършите пробно почистване в незабележимо място. Инструментът не трябва да повреди структурата на купчината, да промени цвета на покритието или да наруши целостта му.

2

Най-популярните почистващи продукти са шампоаните за килими. Те ще помогнат за деликатно премахване на примесите, без да повредят килима и запазват ярките му цветове. Шампоаните са много лесни за употреба, за разтварянето им ще е необходима вода. Следвайки инструкциите на опаковката, можете бързо да почистите всеки килим. Шампоани Vanish, "Amway" перфектно ще се справят с всякакъв вид замърсяване и са предназначени за домашна употреба.

3

Ако не целият килим е мръсен, тогава се използват средства за отстраняване на петна. Те се прилагат директно върху петното. След определено време килимът трябва само да бъде добре почистен. Само специалистите съветват да се използват средства за отстраняване на петна при стари и тежки замърсявания. Но те препоръчват да се изоставят универсалните. Защото могат да провокират алергия, но не могат да се справят с петна. Някои домакини смятат, че дори сапуненият разтвор е по-ефективен от универсалните средства за отстраняване на петна.

4

С помощта на специални прахове не само можете да се отървете от петна, но и да премахнете следи от дъвка, храна и алкохол. Например, прах Extra Profi се справя перфектно с такива замърсители, в допълнение се бори с неприятните миризми. Недостатъкът на използването на прахове може да бъде появата на алергии. Затова е по-добре да изберете по-малко агресивни опции, като например Mitex на прах.

5

За почистване на килими са подходящи и народни средства, които често се забравят. Например, можете да почистите килима с обикновена груба сол. Достатъчно е да напълните килима с него и да пометете всичко с метла, потопена в сапунена вода. Оцетът може да се използва за освежаване на избледнели бои за килими. Супена лъжица оцет трябва да се разтвори в литър вода. Вакуумирайте килима преди обработката. Намокрете четката в получения разтвор и почистете килима в посока на купчината. Амонякът, талкът, креда и дори глицеринът ще помогнат за справяне с мазни и алкохолни петна. Правилно подбраният продукт ще ви помогне да поддържате килима в отлично състояние за много дълго време.