Logo decormyyhome.com

Как да изберем дъска за подстригване за кухнята

Как да изберем дъска за подстригване за кухнята
Как да изберем дъска за подстригване за кухнята

Съдържание:

Видео: Мелачка за Месо Джой от Делимано 2024, Юли

Видео: Мелачка за Месо Джой от Делимано 2024, Юли
Anonim

Всеки професионален готвач знае, че в кухнята трябва да има поне десет дъски за пресичане. Колко от тях ще бъдат във вашата кухня - зависи от много фактори. Но очевидно не по-малко от две, тъй като е невъзможно да се режат на една и съща дъска продукти, които не са варени (зеленчуци, хляб) и месо или риба.

Image

Как да се ориентирате в разнообразието от дъски за рязане и да изберете тези, които ще задоволят вашите кулинарни нужди?

Дървени дъски

По-добре е да изберете дъски от масивно дърво, а не тези, които са залепени от отделни парчета. Огледайте дъската отстрани. Ако има картина на дърво, тогава тя е направена от масивно дърво. Дъските от липа, бор, бреза са по-достъпни, отколкото от акация, клен, бук, ясен и орех. Но те са краткотрайни, бързо се износват и се влошават от влагата. Е, дъбът е най-издръжливият и устойчив на влага.

Дървените дъски са екологични, служат за дълго време и не затъмняват ножове. Но има и недостатъци. Те не могат да се мият в съдомиялна машина; бактериите могат да се натрупват върху мокра дървесина, ако се използват неправилно. Но суровата дървесина абсорбира всички сокове и миризми.

Затова дървените дъски се нуждаят от специални грижи. Те трябва да бъдат изсушени след измиване с кърпа, за да се избегне растежът на бактерии. От време на време повърхността на дъската трябва да се обеззаразява с лимонена киселина или оцет.

Пластмасови кухненски дъски

Най-добре е да изберете такива дъски с оребрена повърхност или специални гумени подложки на гърба, така че гладката пластмаса да не се плъзга по масата. Предимствата на пластмасовите дъски са, че те не набъбват от влага, не абсорбират миризми, лесно се грижат, могат да се мият в съдомиялна машина. Вярно, пластмасови тъпи ножове.

Пластмасовите дъски не изискват специални грижи и просто се мият с мек препарат.

Бамбукови дъски

Бамбукът е трева, въпреки че прилича на дърво. Следователно, няма дъски от твърд бамбук. Стъблата от бамбук са залепени заедно с епоксидно лепило. Следователно, човек трябва внимателно да оцени точността на залепването и качеството на продукта.

Бамбуковите дъски са леки, не абсорбират миризми, устойчиви са на влага. Но поради наличието на лепило, те не могат да бъдат наречени екологично чисти. В допълнение, те са много твърди и бързо тъпи ножове.

Бамбуковите дъски, както и дървените, веднъж месечно изискват лечение с оцет или лимонена киселина.