Logo decormyyhome.com

Как да спойка два проводника

Как да спойка два проводника
Как да спойка два проводника

Видео: Какво има в един радио будилник? | Електроинженерство | Кан Академия 2024, Юли

Видео: Какво има в един радио будилник? | Електроинженерство | Кан Академия 2024, Юли
Anonim

Необходимостта от запояване на два проводника може да възникне в много различна ситуация, варираща от удължаване на кабела на електрически уред до създаване на електронни устройства. Надеждната работа на уреда и безопасността на използването му зависят от това колко добре се извършва запояването.

Image

Инструкция за употреба

1

Методът на свързване до голяма степен зависи от вида на използваните проводници. Може да има три основни опции: и двата проводника са едножилни; и двата проводника са жици; едното е многоядрено, второто е едноядрено.

2

Свързването на едножилни проводници може да се извърши в два варианта: запояване на два проводника; усукване на проводници и последващо запояване. Използвайте първия метод, при който жиците не изпитват механично напрежение. Използвайте второто, когато удължавате кабелите на електрическите уреди.

3

За да спойкате две едножилни проводници, отстранете ги от изолация с 1, 5-2 сантиметра. Ако жицата е окислена (затъмнена), я оформете с нож до блясък. Избягвайте да докосвате пръстите си по почистените повърхности - мазнините, оставени върху тях, ще пречат на запояването.

4

Калай, тоест, покрийте с тънък слой спойка, запоени жици. Направете това внимателно, за да не разтопите изолацията. Уверете се, че жицата не извира - капки спойка, които падат от нея, могат да ви попаднат в очите. Следователно, тенекиени жици на дъска, а не на тегло.

5

При запояване използвайте колофон или неговия разтвор в алкохол. Ако няма колофон, използвайте таблетка аспирин. След като внимателно калайдисвате и двата проводника, ги припокрийте върху чиния, след това вземете капка спойка с поялник и спойка мястото на свързване. След това оставете връзката да се охлади, без да местите проводниците. След втвърдяване на спойка, обърнете проводниците и внимателно спойка втората страна. Фиксирайте и двата проводника при запояване.

6

Съединението трябва да бъде изолирано. Това може да стане по два начина: поставете върху един от проводниците, дори преди запояване, парче камък от поливинилхлорид, след което след запояване го преместете в съединението или изолирайте спойка с изолационна лента.

7

Когато свързвате многожилни проводници, отстранете изолацията с 3 см. Внимателно оформете проводниците с нож, след което ги завъртете плътно заедно. Полейте мястото на усукване, като се уверите, че спойка покрива връзката от всички страни.

8

Ако е необходимо да свържете едножилен и многожилен проводник, първо калайдирайте жилата с около 4 см. След това усучете и калайдирайте жилата с 3 см. Увийте едножилната жица около жилото, след което внимателно спойка мястото на свързване.

проводници за запояване