Logo decormyyhome.com

Как да спасим орхидея

Как да спасим орхидея
Как да спасим орхидея

Видео: Как да спасим орхидея с изгнили корени 2024, Юли

Видео: Как да спасим орхидея с изгнили корени 2024, Юли
Anonim

Орхидеята е нежно и настроено, но много красиво цвете. Поради некачествена грижа, това растение може лесно да умре. За да спасите орхидеята, трябва да вземете редица спешни мерки.

Image

Инструкция за употреба

1

Най-чувствителната част на орхидеята са нейните корени. Прекомерното или недостатъчно поливане бързо води до смъртта на кореновата система на растението. Първото нещо, което трябва да направите, ако корените са повредени, е да извадите цветето от саксията, изплакнете кореновата система в топла вода и я почистете от гнили и сухи елементи. Живите корени са плътни и твърди, мъртвите корени са кухи или пълни с вода и слуз.

2

След отстраняване на засегнатите части дезинфекцирайте нарязаните места и повредените места с канела или активен въглен на прах, в противен случай корените могат да бъдат заразени с бактерии или гъбички. В някои случаи за каутеризация се препоръчва използването на блестящи зелени или други алкохолни разтвори. Въпреки това, експертите внимават срещу употребата на продукти, съдържащи алкохол, като те могат да изгорят нежни корени.

3

Ако подозирате, че причината за болестта на орхидеята може да са микроорганизми или гъбички, корените на растението трябва да се накиснат във „Фунгицид“ или „Фундазол“, като намалите дозировката, указана в инструкциите, 2 пъти. Процедурата отнема 10-15 минути. Така че в бъдеще микроорганизмите да не повредят корените на орхидеята, уверете се, че субстратът не е постоянно влажен. Това важи особено за есенно-зимния период.

4

Последният етап на реанимацията на орхидеята е третирането на корените с регулатори на растежа, които повишават имунитета на растението и ускоряват растежа на нови клетки. Най-често за това се използват препарати Епин и Циркон, които се добавят по 1 капка на литър вода. Накиснете корените на растението за период от 15 минути до 2 часа.

5

Поставете третираното растение в чист субстрат от кората и покрийте с мъх. Ако са останали много малко корени, може да се използва само мъх. Заменете орхидеята със спрей от мъх - тя трябва да е леко влажна.

6

За да стимулирате растежа на нови корени, можете да добавите малко захар или мед към водата за пръскане - 1 чаена лъжичка на литър вода. В допълнение, растението може да бъде подхранено с поташ, фосфор или сложен тор, "Корневин". След като корените нараснат с 3-4 см, орхидеята трябва да бъде засадена в обикновен субстрат.

Обърнете внимание

Много често гниенето на корените започва не толкова заради прекомерното поливане, колкото заради недостатъчното осветление. Всяка орхидея има своя светлинна граница, под която растението „заспива“ и престава да абсорбира влагата. В резултат на това цветето стои във влажен субстрат, докато водата се изпари и корените не започнат да гният. За да не се случи това, използвайте допълнително осветление и много внимателно поливайте орхидеята си.