Logo decormyyhome.com

Как да си направите сами ъглов шкаф

Как да си направите сами ъглов шкаф
Как да си направите сами ъглов шкаф

Съдържание:

Видео: Кухненски шкафове от ПДЧ - Особености 2024, Юли

Видео: Кухненски шкафове от ПДЧ - Особености 2024, Юли
Anonim

Ъглов шкаф е отлична възможност за максимално използване на свободното пространство. За да реализирате подобна идея, можете да поръчате шкаф от майстори-производители на мебели, но е много по-интересно да го направите сами.

Image

Няма трудности при направата на ъглов шкаф. Това може да бъде вертикален калъф за молив за антре с отворен ъгъл за закачалка или малък шарнирен мецанин, в който ще бъде поставен комплект за първа помощ, импровизирани неща и други малки неща.

Какво ще е необходимо за работа

За да сглобите и инсталирате ъглов шкаф ще ви трябват прости инструменти. Това е набор от отвертки, отвертка, ключ за потвърждение, ударна бормашина или бормашина, както и специална бормашина с насрещник. Работата се извършва най-добре на плосък под, настилка от плочки е отлична. По време на работа ще се появят значително количество дървени стърготини и прах, които ще трябва постоянно да се почистват.

Как да направите проект и списък на части

Разработен е голям обем софтуер за дизайн на мебели. Подходящ вариант би била програмата "PRO100" - лесна за учене и удобна CAD, създадена специално за изчисляване на материали и аксесоари за мебели за шкафове, както и интериорен дизайн.

Дизайнът на ъгловия шкаф може лесно да се очертае ръчно. Първо трябва да вземете решение за общите размери на шкафа и да нарисувате страничните му стени. Препоръчително е да ги направите цели по цялата височина, широки около 25-40 сантиметра, в зависимост от вида на вратата. На този етап е важно да се знае дали шкафът ще заема цялото пространство на стената от тавана за пода или дали ще има покрив. В първия случай можете да прикрепите вертикалните части на конструкцията директно към тавана. Между страничните стени в горната и долната част трябва да направите хоризонтални джъмпери, които се свързват под прав ъгъл. Това място е подсилено от две изправени. Ширината на горните елементи трябва да бъде равна на 100-150 милиметра. Можете също да направите задните стени на шкафа глухи, но това ще отнеме повече материали, така че е по-добре да покриете шкафа отзад с MDF листове.

Ако шкафът има покрив, тогава той трябва да го покрие отгоре изцяло по периметъра. Същото важи и за дъното. Хоризонталните прегради трябва да се изпълняват в същите размери, като се извади от страните дебелината на листа от ПДЧ е 16 мм. В един от ъглите на шкафа могат да бъдат направени рафтове за обувки, които трябва да имат дълбочина 30-35 сантиметра. Разхлабените ръбове могат да бъдат укрепени с допълнителна вертикална стойка с ширина 10-15 сантиметра. Останалото свободно пространство е най-добре разделено на три части: горната, долната мецанина и отделението за връхни дрехи. В последния можете да инсталирате или каишка за тремпели, или куки на страничните стени. И в двата случая ще трябва да добавите няколко хоризонтални джъмпера.

Що се отнася до вратите, те могат да бъдат направени гребни или плъзгащи, чрез инсталиране на хоризонтални водачи на пода и покрива на шкафа. След това трябва да направите списък с части, да посочите техните линейни размери и да маркирате онези краища, които ще бъдат залепени с декоративен ръб. На шарнирните врати е необходимо да се маркират местата за инсталиране на панти.

Производство на части и закупуване на аксесоари

Възможно е да се закупят части за шкаф в специална фабрика: там листът от ПДЧ ще бъде нарязан до необходимия размер, залепен през ръба и смлян каналите за пантите на вратите. По-добре е да изберете аксесоари от Турция или Германия. Ще ви трябват панти и дръжки за врати, затварящи устройства, потвърждения и дюбели, крака, куки и хоризонтална лента за тремпели. Можете да използвате пластмасови или лепилни капачки, за да украсите шапки за потвърждение.