Logo decormyyhome.com

Как да засаждате растителни семена в таблетки

Как да засаждате растителни семена в таблетки
Как да засаждате растителни семена в таблетки

Видео: Торфяные таблетки. Выращивание рассады в торфяных таблетках. 2024, Септември

Видео: Торфяные таблетки. Выращивание рассады в торфяных таблетках. 2024, Септември
Anonim

Хапчета за отглеждане на различни разсад - отлично изобретение на човечеството. Има таблети, направени от торф и кокосови влакна. Материалите се пресоват и затягат в полиетилен отстрани.

Image

Инструкция за употреба

1

Височината на такива таблетки, както и техният размер, е малка, точно за удобното развитие на разсада през първите седмици. В центъра всеки има вдлъбнатина, за да постави семе в него и да го покрие със субстрат отгоре. Преди да използвате за засаждане на семена, торфените таблетки трябва да се накисват в гореща вода. Таблетките, когато се поставят във вода, набъбват до обичайния си размер, увеличавайки се около 5 пъти.

2

Както торфът, така и кокосовите влакна са еднакво добри в качеството. Мокрите кокосови влакна и торфът са може би най-добрите помощни вещества за покълването на семената. Тези субстрати перфектно абсорбират и задържат вода, предпазвайки разсадът да умре от преовлажняване. Често разсадът, отглеждан на обикновена почва в първото студено щракане, става плячка за „черните крака“ и всички умират от хипотермия и прекаляване.

3

За да се подготвят таблетките за засаждане на семена в тях, те се поставят във висока тава всички заедно. Разстоянието между таблетките трябва да бъде 3-4 см от всички страни, тъй като подутите таблетки в противен случай силно ще се намесват взаимно и ще се счупят. Хапчетата се пълнят с топла или гореща вода, те веднага значително увеличават размера си, изправят се. Всяко семе се поставя в средата на отделна таблетка, в специална депресия там. За много малки семена можете да използвате игла за плетене, игла, фина клечка за зъби. Горните семена покриват 2-3 мм влакна от краищата на таблетката. След това таблетките се поставят в специална оранжерия, касета или чекмедже за разсад. В зависимост от нуждите на порасналия разсад, можете да използвате оранжерия с по-ниско нагряване и подсветка или да оставите всичко както е, без дори да го покривате с филм отгоре.

4

За да не объркате кое растение е засадено, можете да използвате отделни маяци, залепени във всяка таблетка или да използвате маркировката за всяка кутия. С изключение на някои много екзотични случаи, покълването на семената ускорява топлината и слънчевата светлина. Ако кутиите са затворени с капаци, е необходимо да се проветряват както разсад, така и семена, които все още не са покълнали навреме. Поръсете разсад в таблетки от бутилка за пръскане и до гмуркането той расте по същия начин като обикновените разсад, отглеждани в почвата. Беритбата за разсад в таблетки не се изисква. Всяко растение, щом корените му започнат да надничат през дъното на таблетката, се трансплантират в контейнер, напълнен с почва, заедно с таблетката.

Инструкции за употреба на торфени таблетки