Logo decormyyhome.com

Как да опънете обувки у дома: прости съвети

Как да опънете обувки у дома: прости съвети
Как да опънете обувки у дома: прости съвети

Видео: КАК ДА НАПРАВИМ ДОМА СИ УЮТЕН - СЪВЕТИ ЗА ДЕКОРИРАНЕ II HOME DECOR TIPS 2024, Юли

Видео: КАК ДА НАПРАВИМ ДОМА СИ УЮТЕН - СЪВЕТИ ЗА ДЕКОРИРАНЕ II HOME DECOR TIPS 2024, Юли
Anonim

Случва се човек да се сблъска с проблема с тесните обувки: когато по време на закупуването на модела, който харесвате, пасва идеално, а след това в процеса на ходене става неудобно, стегнато, притиска, стиска пръсти, разтрива петите. В този случай можете сами да опънете обувките. Има няколко доказани начина за опъване на тесни обувки у дома. Но си струва да запомните, че можете успешно да опънете обувки, които са само малко по-малки от правилния размер.

Image

Универсални опции за разтягане на обувки

Има няколко начина за въздействие върху тесни обувки, които са подходящи за продукти, изработени от различни материали (естествена кожа, заместител, велур, лакирана кожа). Тези методи за разтягане са и най-безопасните за всички възможни модели, с изключение на ботуши с кожена кожа.

Специални емолиенти за обувки. Прилагат се от вътрешната страна на обувките върху проблемните зони. (Ако обувките са от естествена кожа, тогава тя може да се прилага навън). Веднага след обработката обувките трябва да се носят със стегнат пръст, докато желаните зони не изсъхнат, като приемат формата на крак. Тази опция за разтягане може да се повтори няколко пъти, за да се постигне по-добър резултат.

Разтягането с рициново масло също е универсален начин за въздействие върху тесни обувки. След като преработите маслото отвътре, трябва да ходите в обувки няколко часа. Маслото омекотява проблемните зони, така че обувките да получат точната форма на стъпалото. Този метод е неудобен с това, че след процедурата мазните обувки вътре трябва да бъдат добре почистени. Можете да смените маслото с алкохолен разтвор (едно към едно с вода), одеколон и дори керосин. Но този метод е още по-неудобен, тъй като миризмата след обработка ще остане дълго време.

Как да опънете кожени обувки у дома

Изделия от естествена кожа са най-издръжливите и издръжливи. Следователно те ще могат да издържат на по-агресивни методи на излагане. Например, високи и ниски температури.

Под влияние на високата температура, естествената кожа е в състояние да се разшири и да стане по-мека. Можете да загреете обувките със сешоар или да го задържите известно време над вряла вода. Отоплените обувки трябва да се носят до пълното им охлаждане и изсушаване. Топлата кожа веднага придобива желаната форма и я запазва за дълго време. След процедурата, за да не изсъхне кожата, трябва да я третирате с подхранващ крем за обувки.

Можете също така да опънете обувки от естествена кожа под въздействието на ниска температура, по метода на замразяване. Първо, пластмасовите торбички се поставят в обувките (по 2 във всяка, в случай че торбата се счупи). След това във вътрешната торбичка се налива вода. Необходимо е да се гарантира, че големи гънки не се образуват вътре в обувката, за това торбичките трябва да бъдат максимално изправени. Водата трябва напълно да запълни пространството вътре в обувката. Чанта с вода е вързана, а другата остава отворена. В това положение обувките се поставят във фризера поне за през нощта. По време на замръзване водата постепенно ще се увеличава в обем, като същевременно разтяга обувките.

След като обработите обувките по един или друг начин, винаги трябва да нанасяте крема.

По правило обувките от естествена кожа могат да се носят самостоятелно след няколко седмици. Ето защо, може би не трябва да бързате с такива радикални мерки за разтягане.

Как да опънете изкуствена кожа или заместващи обувки

Такива обувки са много по-трудни за разтягане, отколкото естествените. Когато са изложени на високи температури, такива продукти стават неизползваеми. Затова трябва да внимавате. Най-ефективният и безопасен начин за разтягане е да се напълни с мокра хартия или плат. Тъканта (хартия) трябва да се навлажни в гореща вода, бързо да се прецеди и да се запълни вътрешността на обувката. Попълвайки обувките, трябва внимателно да проектирате формата, така че да няма изкривявания или деформации. Печатаните обувки трябва да изсъхнат напълно и далеч от източници на топлина. Ще отнеме много време. Но след изсъхване, обувките ще запазят желаната си форма.

Ако фалшивите обувки търкат петите, можете да разтриете вътрешността на фона с парафин или пране за сапун.

Как да опънете ботуши

За ботуши без кожена подплата можете да приложите същите методи на разтягане, както при обувките.

И подплатените ботуши могат да бъдат третирани с омекотители за кожа или с масло само отвън. Най-сигурният начин е да облечете няколко чифта чорапи (за по-голяма ефективност можете да ги навлажнете в гореща вода) и да ги носите няколко часа. Процедурата ще трябва да се повтори няколко пъти, тъй като е невъзможно да се носят мокри зимни ботуши с подплата от козина, докато не изсъхнат напълно. След като извадите ботушите, трябва незабавно да ги напълните с хартия или парчета мека кърпа. Сушилните ботуши се нуждаят от in vivo, далеч от топлина.

Как да опънете обувки от велур и лачена кожа

Такива продукти могат да се обработват само вътрешно. Всяко излагане отвън може да повреди обувките.

Можете да използвате само методи за разтягане с нежен нежен ефект без температурни натоварвания. Носенето на обувки в топли, влажни чорапи (предварително навлажнени в гореща вода) е най-подходящо да изсъхне напълно. В допълнение можете да използвате и опаковане с мокра хартия или плат.

Обувките от велур са доста еластични, така че могат да се носят наоколо само като се обличат често у дома. След известно време тя в идеалния случай "седи" под формата на крак.

Как да си купим обувки

Как да избегнем нежелани изненади при закупуване на нови обувки:

  1. Сутрин почти всеки човек има по-изискан крак, отколкото следобед. Уморените крака леко набъбват през целия ден. Затова е по-добре да закупите нови обувки следобед. Обувките, закупени сутрин, могат да бъдат много тесни вечер.
  2. Когато избирате нов чифт обувки, също трябва да обърнете внимание на завършеността, ширината и издигането. Може би моделът, който харесвате, не е подходящия размер за други параметри. Ако обувките са твърде тесни, не купувайте размер по-голям. От плъзгане напред и назад се образуват мазоли по краката.
  3. След като купите нов чифт обувки, не излизайте веднага в него. Преди това е необходимо да прекарате известно време в новите дрехи у дома. Ако се чувствате неудобно, обувките, които не са били носени на улицата, могат да бъдат върнати или сменени за по-удобен модел.

Когато опъвате обувки у дома, трябва да действате изключително внимателно. Опънете обувки, макар да не й навредите, можете само половината от размера, не повече.

Обувките от естествена кожа са най-подходящи за разтягане. Обувките или сандалите, изработени от текстилна тъкан, са почти невъзможни за опъване, силно въздействие само ще наруши структурата на материала.

След замръзване или просто мокра обработка могат да се появят пукнатини върху обувките, заместващи кожи. Обувките, изработени от некачествена, лошо обработена кожа след мокра обработка, когато се изсушат, ще станат още по-твърди и основни.

Много скъпите обувки не трябва да се опъват сами. По-добре е да се свържете със сервиз, където се използват специални подложки за обувки с различни размери.