Logo decormyyhome.com

Как да засадите акация

Как да засадите акация
Как да засадите акация

Съдържание:

Видео: Как вырастить акацию из семян. Белая акация в Средней полосе. Сайт "Садовый мир" 2024, Септември

Видео: Как вырастить акацию из семян. Белая акация в Средней полосе. Сайт "Садовый мир" 2024, Септември
Anonim

Бялата акация (робиния) е южно растение, но днес градинарите успешно я отглеждат в централна Русия. Южнякът с бели ароматни гроздове по време на цъфтежа издържа студени зими. Засаждането на акация върху градински парцел е проста процедура, но все пак трябва да се придържате към определени правила.

Image

Подготовка на семената

Семената на акацията изискват предварителна обработка. Приготвени, те покълват много по-бързо, кълновете бързо растат и вече на 4-5-та година можете да очаквате буен цъфтеж от растението. Най-доброто време за подготовка и засаждане на семена в саксии или кутии е началото на пролетта.

Подготовката на семената се състои в изпиляването на суха и твърда кора. Можете да го направите малък файл или шкурка. Друг вариант: изсипете вряща вода върху семената. След това напълнете семената с топла вода с добавяне на разтвор на стимуланта Циркон, Епин или Рибав-Екстра (на 100 мл вода, 1 капка от продукта) и оставете за два дни. Препоръчително е да сменяте водата на свежа и топла на всеки 3-4 часа. Когато семената са подути, ги засадете в саксии или кутии със земя.

почва

Почвата, в която планирате да засеете семената, трябва да е лека и рохкава. Можете да закупите готова универсална почвена смес в специализиран магазин за цветя или да я приготвите сами. Вземете 2 части тревна земя и торф, 1 част дървени стърготини и малко количество дървесна пепел, разбъркайте. На дъното на кутията или саксията подредете дренаж от експандирана глина или дребен чакъл, залейте подготвената почва, залейте я с топла вода и посейте семената (плитки). При условие на температура на въздуха 22-24 ° C и редовно поливане, първите разсад ще се появят след 2-3 седмици (понякога след 5-7 седмици).

трансплантация

Когато разсадът достигне височина 2-3 см, можете да трансплантирате всяко кълнове в отделна саксия или няколко в по-дълбока и просторна кутия с разстояние между кълновете 15-20 см. Почвата може да бъде със същия състав, както за сеитбата на семена. Не забравяйте за добрия дренаж. Този период - до следващата пролет и времето на засаждане в открита земя на постоянно място - е много важен за акацията. Тези растения, които са презимували успешно на закрито и до края на първата година от живота са нараснали с 50 и повече см., Имат добри шансове да вкоренят в откритата земя и да цъфтят след 3-4 години.

Кацане на открито

Акацията изисква открита, добре осветена зона, защитена от застоя на вода. Изкопайте дупка с дълбочина 30-35 см, поставете сухи листа и трева на дъното, залейте градинска почва с едър речен пясък или перлит отгоре, изсипете и засадете акациеви кълнове в тази „кал“, като смачквате и уплътнявате земята. Поръсете със суха земя или дървени стърготини. Водата, докато горната почва изсъхне.