Logo decormyyhome.com

Как да почистите матрак

Как да почистите матрак
Как да почистите матрак

Видео: Как Да Почистим Матрака У Дома? 2024, Юли

Видео: Как Да Почистим Матрака У Дома? 2024, Юли
Anonim

Здравословният спокоен сън до голяма степен зависи от това, на което спите. Обърнете внимание на матрака на вашето легло. Тя трябва да бъде не само удобна и да приеме формата на тялото, но и идеално чиста. В никакъв случай не трябва да се допуска влага, мухъл, гъбички или микроорганизми, което означава, че това нещо трябва да се почиства редовно и особено внимателно.

Image

Ще ви трябва

  • - течен сапун;

  • - бял прах за пране;

  • - течност за миене на съдове;

  • - разтвор на амоняк;

  • - водороден пероксид;

  • - лимонов сок;

  • - лимонена киселина;

  • - оцет.

Инструкция за употреба

1

Висококачественото почистване на вашия матрак може да се извърши в сертифицирана услуга за химическо чистене, а в някои от тях има експресни услуги, които могат да третират вашия матрак със специална прахосмукачка вкъщи.

2

Ако решите да вършите тази работа у дома, определете кой метод на почистване ви трябва. Зависи от степента на замърсяване на матрака и материала, от който е направен. За начало махнете и измийте капака на матрака.

3

След това се отървете от праха с прахосмукачка. Съвременните прахосмукачки ви позволяват да почиствате матрака на дълбочина от 30 до 50 см. Вакуумното засмукване с вибрации ще ви позволи да се отървете от прах, мъх, коса на домашни любимци, както и от кърлежи, ако има такива.

4

Матракът от кокосови кокосови орехи може да бъде покрит с влажно парче и лесно да се чукне, както и да се избърше с гъба или чиста четка.

5

Матрак от полиуретанова пяна може да се почисти и с мокра четка. Но ако е необходимо допълнително премахване на петна, избършете и внимателно ги изплакнете с гъба с чиста вода, но опитайте се да го направите, така че вътре в матрака да не попадне вода.

6

За почистване на матраци изберете специални продукти, предназначени за тази цел. Ако нямате под ръка подобни средства, можете да използвате неоцветен течен сапун, бял прах за пране или, в крайни случаи, течност за миене на съдове.

7

По-добре е, ако приготвите "суха" пяна. Вземете продукта и малко количество вода, разбийте го в гъста пяна и с четка или леко влажна гъба нанесете върху особено замърсени места. Пяната трябва да се нанася бързо, с кръгово движение, без да се търка дълбоко. След това тези места трябва да се избършат с леко влажна чиста парцал и да се потупват със сухи салфетки или кърпа.

8

След такова почистване извадете матрака на слънце, за да изсъхне добре (препоръчително е да извършвате тази процедура редовно). Или изсушете със сешоар или вентилаторен нагревател.

9

Ако върху матрака се разлее течност, опитайте се веднага да я намокрите със суха кърпа, но не я разтривайте. И тогава, в зависимост от вида на течността, вземете препарат за почистване.

10

Повечето петна могат да бъдат отстранени с разтвор на амоняк (чаена лъжичка в чаша вода), както и с медицински алкохол. Използвайте водороден прекис, за да премахнете петна от кръв от матрака. За органични течности добре са подходящи разтвори на лимонов сок или лимонена киселина, оцет (съотношение 1: 1).

11

Намокрете гъбата и размажете или напръскайте върху петното и избършете със суха кърпа. След тази процедура можете да поръсите леко влажно място със сода за хляб и да оставите за един ден. И след това почистете останалата сода с прахосмукачка. Между другото, това вещество елиминира лошите миризми, включително тези, абсорбирани в матрака в резултат на тютюнопушенето.