Logo decormyyhome.com

Как да миете завеси

Как да миете завеси
Как да миете завеси

Видео: КЪЩАТА НА МАЙИТЕ | Световните пътешественици напуснаха дома си окончателно изоставен 2024, Юли

Видео: КЪЩАТА НА МАЙИТЕ | Световните пътешественици напуснаха дома си окончателно изоставен 2024, Юли
Anonim

Завесите не само затварят интериора на апартамента, но и изпълняват декоративна функция. Декорирайки прозорците, те предпазват от слънцето и създават комфорт в къщата. Така че завесите да запазят първоначалната си красота за дълго време, те трябва да бъдат измити навреме и правилно.

Image

Ще ви трябва

  • - универсален препарат;

  • - мек почистващ препарат;

  • - трапезна сол;

  • - амоняк;

  • - 3% разтвор на водороден пероксид;

  • - гъба;

  • - чист парцал.

Инструкция за употреба

1

Подгответе завесите

Внимателно свалете завесите от куките. За да избегнете вдигане на облаци прах у дома, внимателно го почистете на улицата. Сортирайте завесите по цвят и състав на тъканта - температурата на измиването за тях ще бъде различна. Накиснете продукти със същото качество във вода с добавяне на прах. След известно време заменете мръсната сапунена вода с прясна и отново потопете завесите в нея.

2

Спазвайте температурните условия

За правилното измиване трябва да знаете състава на тъканта, от която са направени завесите. Тъй като те са ушити от естествени или синтетични материали, процесът на измиване ще бъде различен. Например, за белите ленени завеси е 60 градуса с използването на универсален прах за пране за бяла кърпа, а цветните ленени завеси се изтриват само на 40 градуса с пудра за тънки тъкани. За коприна и кадифе е по-добре да вземете лек почистващ препарат и малко топла вода (30 градуса). Когато миете коприна с ръце, не търкайте и не усуквайте - тази тъкан е трудна за изглаждане.

3

Измийте синтетичните завеси

Синтетичните влакна (полиестер, полиамид, полиакрил, полиестер) се използват широко при производството на плат за завеси - те са леки и снежнобяли. За да останат декорация на прозореца, такива продукти изискват често и нежно измиване. Например с универсална пудра полиестерните завеси могат да се перат при 40 градуса, полиестерните завеси могат да се перат на 60 градуса. Ако бръчките останат върху тъканта, изгладете ги през влажната материя с топла ютия в копринен режим.

4

Перални кухненски завеси

В кухнята завесите се замърсяват по-бързо, отколкото в другите стаи на апартамента. За да улесните перането на тъканта, накиснете я за една нощ в солена студена вода и при пране добавете сол на прах. Ако завесите са от памучна тъкан, следвайте правилото: измийте продуктите на 30 градуса и изплакнете във вода с оцет.

5

Избелване на тюл

Белите завеси от честото миене бързо губят свежест, събират прах и тютюнев дим в гънките си. Ако тюлът пожълтее, накиснете го преди основното измиване за няколко часа в солена вода (2 супени лъжици на 1 литър вода). Вместо трапезна сол можете да използвате амоняк (1 с. Л.) И водороден пероксид (2 с. Л.). За целта поставете тюла в гореща вода, разстелете го и го оставете в разтвор за 30 минути. След избелване изплакнете продукта добре и измийте.

6

Чисти петна

Мазно петно ​​може да се отстрани, ако се избърше с мокра гъба. Използвайки мек препарат, внимателно нанесете пяна върху оцветената зона. Измийте гъбата, намажете и изтрийте останалата влага от петното. Изплакнете сапуна с чиста вода и го изсушете с чист парцал. Ако петното остане, опитайте се да се отървете от него, като напълно измиете завесата в колата.

Обърнете внимание

Ако продуктът има символи, стриктно спазвайте техните препоръки. Ако няма информация за състава на влакната, по-добре е да използвате услугите за химическо чистене - тогава няма да имате неприятни изненади при миенето на завеси.

Полезни съвети

Тъй като завесите са обемни и поставянето им в ред с ръце е неудобно - използвайте пералня. Заредете барабана си наполовина - това ще осигури по-добро измиване и изплакване.

Свързана статия

Как да актуализирате дизайна на завеси