Logo decormyyhome.com

Как да измиете йод от дрехите

Как да измиете йод от дрехите
Как да измиете йод от дрехите

Видео: Off the Grid in a Tiny House with Rob Greenfield 2024, Юли

Видео: Off the Grid in a Tiny House with Rob Greenfield 2024, Юли
Anonim

За да предотвратите попадането на йод върху дрехите, затворете плътно бутилката след употреба и я дръжте далеч от гардероба си. Ще бъде трудно да премахнете петното от йод, но можете да опитате да го почистите с помощта на народни методи и домакински химикали.

Image

Ще ви трябва

  • - средство за отстраняване на петна;

  • - нишесте;

  • - ацетон;

  • - мляко;

  • - оцет;

  • - сода;

  • - сапун.

Инструкция за употреба

1

Един от най-известните начини да се отървете от йодните петна е използването на нишесте. Поръсете ги обилно с петно, потопено в студена вода. В резултат на тези действия трябва да възникне химическа реакция, тъй като йодът е индикатор за нишесте. Когато петното стане синьо, изплакнете го със студена вода и след това измийте с добавянето на средство за отстраняване на петна.

2

Вместо нишесте можете да използвате сурови картофи. Вземете един грудък, обелете го, нарежете го наполовина и разтрийте замърсената зона от двете страни отпред и отзад. След като петното стане синьо, изплакнете продукта добре в студена вода и измийте с малко количество средство за отстраняване на петна.

3

Накиснете петното в мляко за 10-15 минути, след това го измийте няколко пъти с хладка вода и сапун и след това го измийте в машина, за предпочитане с добавяне на средство за отстраняване на петна.

4

Можете да се отървете от йодните петна с помощта на сода и оцет, ако замърсените дрехи не са от ацетат, триацетатни влакна или найлон. В противен случай нещото ще бъде безнадеждно повредено. Поръсете петно ​​от сода отгоре, изсипете оцет отгоре. След няколко часа (поне четири) изплакнете продукта добре в хладна вода, след което измийте по обичайния начин.

5

Ацетонът ще помогне да се премахне петното от боядисаната тъкан, но само ако продуктът не е направен от ацетатна коприна. Преди да използвате ацетон, проверете реакцията на тъканта на резервния. След това навлажнете памучна подложка с ацетон и внимателно я разтрийте със замърсеното място, след което дрехите ще трябва да бъдат измити.

Полезни съвети

Прясното петно ​​от йод се отстранява по-лесно от това, което беше забелязано след няколко часа. За да премахнете старите жълто-кафяви петна, всеки от горните методи ще трябва да се повтори няколко пъти.