Logo decormyyhome.com

Как да перете дънки

Как да перете дънки
Как да перете дънки

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Юли

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Юли
Anonim

Дънките се считат за най-популярния вид дрехи, тъй като те могат да се носят за работа, за разходка и за природа. Но често поради невнимание можете да засадите мазно, кърваво или маслено петно, което е доста трудно да се премахне. И така, как да миете дънките си, без да ходите на химическо чистене?

Image

Ще ви трябва

  • - прах за пране;

  • - сапун за пране;

  • - сапун "Антипятин";

  • - трапезна сол;

  • - водороден пероксид;

  • - лимон;

  • - марля;

  • - амоняк;

  • - водка;

  • - сода за хляб.

Инструкция за употреба

1

Никога не оцветете петна от кръв с гореща вода, тъй като температурният ефект води до сгъване на протеина между влакната на тъканта. Ако петното няма време да изсъхне, намокрете го в леген със студена вода и добавяне на какъвто и да е почистващ препарат. След накисване, разтрийте замърсената зона и няма да има следи от петна.

2

Колкото повече време е минало от деня, в който сте получили петна от кръв по дънки, толкова по-трудно ще бъде да ги премахнете. На първо място, накиснете нещо в ледена вода и добавете няколко супени лъжици трапезна сол за най-добър ефект. Увеличете времето за накисване до дванадесет часа. След това измийте дънките в студена вода със сапун за пране. Ако дънките са бели, нанесете няколко капки водороден прекис на мястото на замърсяване преди накисване.

3

Ако върху дънките (до копчета или ключалка) се появят ръждиви петна, използвайте следния метод: вземете лимон и нарязайте корите, отрежете парче пулп и увийте в марля. След това прикрепете опакования лимон към петното и го натиснете с най-загрятото желязо, задръжте за известно време (не повече от минута). Остава да измиете дънките в хладна вода с прах или сапун "Антипятин".

4

Зелените петна от трева върху дънките се отстраняват перфектно със смес от водороден прекис и амоняк, смесени в равни пропорции. Намокрете козметичен диск или памучен тампон в приготвения разтвор и разтрийте зоната на замърсяване. Петната от прясна трева се отстраняват с обикновена водка. Тъй като следите са дълбоко вградени в структурата на тъканта, направете процедурата за почистване няколко пъти.

5

Отстранете мазното петно ​​по дънките със сода. За да направите това, напълнете мястото на замърсяване със сода за хляб и внимателно го втрийте в тъканта. След това нанесете чиста бяла хартия отвътре и отвън на тъканта и изгладете с гореща ютия. По-голямата част от мазнините се абсорбира в содата. Повторете този процес няколко пъти, като попълните нова партида сода. Измийте дънките в хладка сапунена вода.

Обърнете внимание

Преди да използвате този или онзи метод за почистване на дънки, опитайте върху по-малко видима област на тъканта (в областта на шева или на гърба), за да избегнете повреда на продукта.