Logo decormyyhome.com

Как да избелите пожълтялата пластмаса

Как да избелите пожълтялата пластмаса
Как да избелите пожълтялата пластмаса

Видео: Избелване на пожълтяла от слънцето пластмаса с перхидрол !! 2024, Юли

Видео: Избелване на пожълтяла от слънцето пластмаса с перхидрол !! 2024, Юли
Anonim

Понастоящем от пластмаса се правят битови и електронни уреди, мебели, кухненски прибори, детски играчки и многобройни дребни дребни предмети за бита. Различните видове пластмаси имат общи свойства - те не са чувствителни към влага и много добре понасят въздействието на силни киселини и основи. Но тук слънчевата светлина и органичните разтворители имат различен ефект върху тях - всичко зависи от специфичния състав на полимер. Често под действието на ултравиолетовата светлина, пластмасата пожълтява и не винаги е възможно да я избелите.

Image

Ще ви трябва

  • ^ -алкохол;

  • хлорен белина;

  • -калцинирана сода;

  • -прах за пране;

  • -pergidrol;

  • Ацетон.

Инструкция за употреба

1

Понякога малко покритие с жълтеникав нюанс се образува от утаяване върху леки предмети от прах или сажди и ако самите тези частици не влияят върху пластмасата, тогава е напълно възможно да ги премахнете. Опитайте се да измиете пластмасата с нормален разтвор на сапун и гъба или четка, ако повърхността на предмета не се страхува от драскотини.

2

Опитайте да използвате алкохол - метанол, етанол, изопропанол и т.н. - кой ще намерите. Но имайте предвид, че всички химически експерименти трябва да се провеждат в добре проветриво място, носенето на ръкавици и в някои случаи предпазни очила. И за да не разваляте нещото, по-добре е първо да опитате, като измиете малко парче пластмаса на незабележимо място.

3

В магазините, които продават компютърна техника и консумативи, има готови кърпички за почистване на пластмаса и монитори, импрегнирани със специален състав. Можете да почиствате и избелвате пластмаса с тях бързо и без повреди.

4

Различни компании предлагат пластмасови почистващи препарати, които могат да възстановят първоначалния цвят на повърхността, да я освежат и покрият с тънък филм за антистатична защита. В автокъщите се продават и пластмасови почистващи препарати и лакове - пластмасови рекондиционери на течна основа, с които можете също да опитате да обработите правилното нещо.

5

Накиснете пластмасовите части за една нощ в един от почистващите препарати с хлор, например хлорен белина или хипохлорит.

6

Вземете супена лъжица сода пепел и прах за пране, разредете с литър вода и поставете пластмасата за няколко часа в този разтвор.

7

Можете да опитате да избелите пожълтялата пластмаса, като приложите инструмент за изсветляване на косата, по-специално перхидрол с окислител. Двойната обработка на пластмаса с такъв състав понякога дава отличен резултат.

8

Друго приложение за перхидрол е в комбинация с прахообразно средство за отстраняване на петна. Първо, обработете пластмасата със сапунен разтвор и след това поставете в посочения разтвор с перхидрол. Необходимото количество прахове се постига емпирично - около две супени лъжици на литър вода (ако не е достатъчно - добавете), но трябва да се гарантира, че по време на химическата реакция перхидролът не стане много горещ. За да се ускори реакцията, се препоръчва да се използва ултравиолетова лампа.

9

Пластмасата може да се измие и с ацетон. Но имайте предвид, че някои видове от този материал се разтварят в него. Вземете памучна вата и я навлажнете с ацетон, така че да няма петна при обработката на предмета. Избършете с бързи движения хоризонтално, отгоре надолу.

10

Ако не сте в състояние да премахнете жълтостта поради промени в структурата на самата пластмаса, можете да опитате да актуализирате нещото, като го боядисате със спрей боя.

как да обработваме пластмаса