Logo decormyyhome.com

Как да избелваме гърне

Как да избелваме гърне
Как да избелваме гърне

Видео: Изработване на бетонни саксии с пластмасов контейнер / Форми за циментови саксии 2024, Юли

Видео: Изработване на бетонни саксии с пластмасов контейнер / Форми за циментови саксии 2024, Юли
Anonim

Емайловите тигани с времето често пожълтяват вътре. Разбира се, това не е страшно и можете да продължите да готвите в тях. Но ако харесвате перфектната чистота и белота, използвайте едно от средствата по-долу.

Image

Ще ви трябва

  • - белина;

  • - кори от ябълки и круши;

  • - сода за хляб;

  • - лук;

  • - препарат за миене на съдове;

  • - сапун, сода пепел и силикатно лепило.

Инструкция за употреба

1

Сварете съд с белина, например с популярната хлор-съдържаща „Бяла“. В същото време избелвайте всяка кърпа или спално бельо, които се нуждаят от пране. За да почистите тигана не само отвътре, но и отвън, поставете го в някоя още по-голяма купа и направете същото.

2

Почистете чайниците и тенджерите, които са потъмняли отвътре, като ги сварите в кора и ябълкова кора. Има и друг нежен (нехимичен) метод - сода за хляб, която помага много в много случаи. Въпреки това може да се наложи по-силен ефект, след това изсипете сода в тигана, налейте вода и оставете за известно време, след което кипете за по-дълго време на слаб огън. Изплакнете съдовете. Ако искате, използвайте сода и сол едновременно. За да засилите ефекта, оставете тигана да кисне няколко часа или през нощта след като заври.

3

Сварете съдовете с цял обелен лук - това е естествен начин за почистване на кафяво и изгаряне. Но ако ястията горят силно, този метод може да не помогне докрай. Опитайте да добавите и оцет, но само ако тиганът е алуминиев или чугунен, в противен случай оцетът може да разруши емайла.

4

Не почиствайте алуминиевите прибори с агресивни агенти, по-специално такива, които съдържат киселини. Разредете във вода в голяма купа сапун за пране, сода пепел и малко течно стъкло от магазин за строителни материали. Поставете алуминиев тиган в този разтвор и оставете да къкри на слаб огън. Изчистват се не само жълтотата и потъмняването, но и тлъстите листа, изгорелите участъци. Този метод може да се използва както за емайлирани продукти, така и за тигани. Пропорциите зависят от обема на използваната вода и количеството чинии, които ще почистите. Средно за 4-5 литра вода вземете един сапун за пране (настържете го), 2-3 чаши сода пепел и 1-2 туби силикатно лепило (същото като чиновническо лепило или течно стъкло). Съсредоточете се върху степента на замърсяване.

5

Сварете тигана в разтвор на препарат за миене на съдове (изсипете повече, а не няколко капки, както за миене на съдове). След това използвайте кърпа или гъба, за да премахнете замърсяването. Средствата за миене на съдове вече са много популярни, те се използват за различни цели, защото добре разтварят замърсяването. Но те не са безобидни, затова изплакнете добре тигана накрая.

Обърнете внимание

Не използвайте абразивни прахове, твърди четки и кърпи, за да избегнете драскотини и повреди по съдовете.