Logo decormyyhome.com

Как да почистите стара тиган

Как да почистите стара тиган
Как да почистите стара тиган

Видео: Сочни кюфтета на грил тиган 2024, Юли

Видео: Сочни кюфтета на грил тиган 2024, Юли
Anonim

С течение на времето тиганите се покриват с мазни отлагания и сажди, които трудно се почистват. И ако харесвате тигана, в него нищо не гори и е удобно да готвите - не бързайте да го изхвърляте, опитайте се първо да го почистите.

Image

Ще ви трябва

  • - голяма саксия или леген;

  • - вода;

  • - сода;

  • - сол;

  • - чиновническо лепило или "течни нокти";

  • - четка за метал;

  • - телена мрежа;

  • - бормашина или шлайф с шлифовъчна дюза;

  • - нож;

  • - шкурка;

  • - химически агент на алкална основа.

Инструкция за употреба

1

Вземете голям железен тиган или леген и изсипете вода в него, добавете две шепи сода и натриев хлорид, шепа прах за пране и малко канцеларски лепило (можете да използвате "течни нокти", разредени във вода, вместо лепило).

2

Поставете тавата в тавата, като първо развиете дръжката. Варете в продължение на един до два часа. След като тиганът се озари, го извадете, изсипете над вряла вода и изплакнете няколко пъти в чиста вода.

3

Почистете останалата мръсотия с четка или телена мрежа, изплакнете отново с вода. Не забравяйте да печете сол в тиган преди първото готвене, в противен случай продуктите ще изгорят.

4

Ако въглеродните отлагания от външната страна залепват много плътно и кипенето не помага, опитайте се да почистите механично съда. На бормашина или шлайф инсталирайте шлифовъчна дюза под формата на четка и, фиксирайки тигана в менгеме, почистете цялата плака от него. Можете също така да използвате шкурка или обикновен нож за това. Ако е възможно, използвайте по-груби и след това по-фини методи на смилане.

5

Опитайте се да почистите саждите от тигана, като използвате химически домакински продукти. Изберете най-мощния продукт на алкална основа в магазина, например „Шуманит“ или „Екстра“. Преди употреба не забравяйте да носите ръкавици и респиратор, извадете храната далеч.

6

Поставете продукта на тигана, отворете прозореца и излезте от стаята. Ако продуктът влезе в контакт с кожата, веднага изплакнете под течаща вода и намажете с мазен крем.

7

След няколко минути проверете дали продуктът е действал, като надраскате тигана. Ако мръсотията напусне, почистете я с четка и абразивна гъба, след това изплакнете обилно с вода няколко пъти. Сложното замърсяване може да се задържи по-дълго - 15-20 минути.

8

На полето, например, в страната, опитайте се да почистите тигана по старомоден начин - пясък, настъргана тухла или пепел. Изсипете продукта вътре и го разтрийте с натрошена хартия или парцал, частиците на веществото ще действат като абразив, почистване от въглеродни отлагания и плака.

как да почистите чугунен тиган от въглеродни отлагания навън