Logo decormyyhome.com

Как да почистите избледнели неща

Как да почистите избледнели неща
Как да почистите избледнели неща

Видео: Как да почистим фурната 2024, Юли

Видео: Как да почистим фурната 2024, Юли
Anonim

Разпръскването на нещата е сериозен проблем за много домакини. Проблемите с измиването, след които нещата са боядисани в различни цветове, могат да се случат на всеки. Не се отчайвайте, защото можете самостоятелно да върнете любимите си неща в първоначалния им вид.

Image

Ако бели дрехи се хвърлят - имате късмет. Леките тъкани са много по-лесни за оцветяване от цветните. Най-важното е веднага да започнете да почиствате мръсотията, докато прането е все още мокро и боята не е имала време да изсъхне. Инструментът, който дава максимален ефект, е белина. Накиснете прането в него, оставете го за необходимото време, след което измийте отново. Цветните петна ще изчезнат.

Шепите бели неща от плътни тъкани се поддават добре на почистване с помощта на "дядо" методи. Едно от тях е храносмилането. Поставете дрехите в резервоар или голяма тенджера, добавете сода за хляб и настърган сапун за пране. Поставете резервоара на огъня и гответе около половин час. Методът е тестван от няколко поколения домакини и помага да се отървете от дори упорити петна, но има значителен минус - нещата могат да пожълтяват, така че използвайте избелващо средство или средство за отстраняване на цвета за следващото измиване.

Друг метод, който помага да се върне белотата на избледнели неща, е използването на смес от вода, водороден прекис и сода. Пригответе разтвор от тях и поставете дрехите в него за десет минути. След това ги изплакнете с топла вода и измийте с пишеща машина.

Ако цветните дрехи са избледнели, веднага трябва да го изпреварите. Предварително подредете прането си по цвят, за да предотвратите още повече смесване на цветовете. Извадете нещото, което оцветява другите, то трябва да се почиства отделно. Променете дрехите, които са избледнели, заредете ги в машината и измийте няколко пъти при максимална температура, приемлива за тъканта, боята ще изчезне.

За цветни предмети може да се използва и амоняк. Разредете го с вряла вода в пропорцията на един балон амоняк на десет литра вода и накиснете избледнелите дрехи в сместа. Внимание: методът не е подходящ за неща, изработени от вълна или коприна! На останалите тъкани петната изчезват без затруднения. След процедурата измийте прането отново, допълнително изплакване ще помогне да се отървете от миризмата на амоняк.

Премахва избледнели петна върху цветни неща добре с обикновена сода за хляб. Пригответе гъста каша от нея и нанесете на мястото на замърсяване. Изчакайте около двадесет минути, разтрийте с ръце и изплакнете с вода. Процедурата може да се повтаря, докато петната изчезнат напълно. След това просто изперете дрехите в машината.

Ако никакви методи не помогнат и проливането на нещата изглежда безнадеждно развалено - не се притеснявайте. Те винаги могат да бъдат отведени на химическо чистене или пребоядисани, но този бизнес е най-добре да се остави на професионалисти. След този метод ще имате ново и може би най-любимото нещо в гардероба. И за да не се случват проблеми с избледнели неща, стриктно се придържайте към правилата за пране, написани на етикета.