Logo decormyyhome.com

Как да почистите чайника от котлен камък у дома

Как да почистите чайника от котлен камък у дома
Как да почистите чайника от котлен камък у дома

Съдържание:

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Юли

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Юли
Anonim

Постепенно стените на дори най-скъпата електрическа кана започват да растат с тъмно покритие, което се утаява във водата при всяко кипене. Но не се разстройвайте и бягайте до магазина за ново устройство - можете да изчистите чайника от мащаба у дома.

Image

Как да почистите чайник с лимонена киселина

Обезмаслете електрическата кана в домашни условия с изпитана лимонена киселина. Чантите с тази хранителна добавка могат да се купят доста евтино в магазина за хранителни стоки. Напълнете чайника си с около литър вода и добавете към него 30 грама лимонена киселина. В зависимост от количеството котлен камък вътре, добавете повече или по-малко прах. Можете също да опитате по-естествено лекарство - резенчета пресен лимон. Сега сварете чайника и изчакайте малко.

Изцедете чайника напълно. Обърнете внимание на вътрешното състояние на устройството - колко добре стените му са чисти от мащаб. Ако след източване на чайника напълно се е изчистила, мисията може да се счита за завършена, но ако това или онова количество плака остане по стените, кипнете водата отново, като добавите нужното количество прах. След като уредът е почистен, напълнете го с чиста вода и заври, за да се отървете от остатъците от лимонена киселина, както и от миризмата, която оставя след себе си. Обикновено това изисква 1-2 кипене. Моля, обърнете внимание, че чистата лимонена киселина може да навреди на тялото, затова се уверете, че чайникът е напълно почистен, преди да го приготвите отново.

Как да почистите чайник с оцет

Можете също да обезмаслете чайника с оцет у дома. За да направите това, разредете трапезния оцет с вода в съотношение 1: 1 с леко замърсен уред или 1: 3, ако в чайника има твърде много мащаб. Напълнете вашия кухненски уред с продукта, сварете и оставете да се охлади. След около час изцедете водата, избършете чайника отвътре и го сварете още 1-2 пъти, за да се отървете напълно от остатъците и миризмата на оцет вътре.