Logo decormyyhome.com

Как да отрежете туя

Как да отрежете туя
Как да отрежете туя

Видео: РАЗМНОЖЕНИЕ МОЖЖЕВЕЛЬНИКА 100% УКОРЕНЕНИЯ ЗА 1.5 МЕСЯЦА!!! 2024, Юли

Видео: РАЗМНОЖЕНИЕ МОЖЖЕВЕЛЬНИКА 100% УКОРЕНЕНИЯ ЗА 1.5 МЕСЯЦА!!! 2024, Юли
Anonim

Thuja е род многогодишни растения от семейство кипариси. Поради красивата форма на короната, относителната неизискваща към условията на отглеждане и разнообразието от сортове, туя е популярен сред ландшафтните дизайнери. От това растение се формират живи плетове и отделени групи. Подрязването на туя се състои в отстраняване на повредени клони и, ако е необходимо, във формирането на корона.

Image

Ще ви трябва

  • - градински секатори;

  • - стимулатор на растежа.

Инструкция за употреба

1

Подрязването на туя се препоръчва в началото на април или края на юни. За да се поддържа избраната форма на короната обаче, някои сортове на това растение трябва да бъдат отрязани веднъж месечно от началото на лятото до настъпването на студеното време. Подрязването на туя трябва да се извършва в сухо време.

2

През пролетта от туя премахнете напълно повредените клони. В същото време удебелените корони от сортови форми на туя западна трябва да бъдат изтънени, като се отрежат някои напълно здрави клони, за да се подобри циркулацията на въздуха в короната и да се намали рискът от заразяване с вредители.

3

За да регулирате посоката на растеж на дървото, можете да отрежете горната му част на желаната височина. В този случай получавате размразяване, нарастващо в ширина. За да се образува плътен сферичен храст, ако подобна форма е разрешена от сорта на растенията, отрязвайте клони от беседките, които се различават по дължина от по-голямата част от леторастите, които съставляват короната.

4

С декоративната прическа, която е необходима за поддържане на избраната форма на короната, редовно отрязвайте част от годишния растеж с туя. По-силната резитба може да доведе до появата в короната на райони със стари клони, лишени от зеленина, което кара растението да загуби значителна част от декоративния си ефект.

5

Може да се окаже, че растението твърде често се нуждае от корекции на короната поради бързия растеж. В този случай намалете количеството тор, приложен под дървото.

6

Ако растението не е било образувано своевременно, струва си да направите санитарна резитба през лятото: отстранете замразените клони и, ако е необходимо, разредете короната.

7

За туя, растяща в засенчени области, изтъняването не е необходимо, короните им вече не са плътни. Ако мислите за трансплантация на възрастно дърво от сянка в по-осветена зона, погрижете се за безопасността на земната кома, заобикаляща корените. Младата туя понася трансплантацията много по-добре.

8

Третирайте подрязаното растение със стимулатор на растежа и го подхранвайте. Формативната резитба на такова дърво трябва да започне през следващия сезон, след като туята е станала по-силна.

  • Отглеждане на туя
  • Трябва ли да отрежа туята