Logo decormyyhome.com

Как да подрязваме азалия

Как да подрязваме азалия
Как да подрязваме азалия

Видео: Iggy Azalea - Team (Official Music Video) 2024, Юли

Видео: Iggy Azalea - Team (Official Music Video) 2024, Юли
Anonim

Азалия е цъфтящо растение от рододендроните. Интензивността на растежа и цъфтежа на азалиите, както и височината на растителния храст се определят от условията на тяхното отглеждане. Азалиите изискват умерено поливане и ярка слънчева светлина.

Image

Инструкция за употреба

1

През лятото азалията трябва да се напръсква с вода и да се полива по-обилно. Цветните пъпки се образуват в края на едногодишните издънки, когато са здрави, къси, дебели и имат тъмнозелени листа. Такива издънки растат само при ярко осветяване на растението и ниска зимна стайна температура 12-16 ° C.

2

Короната на тези цветя се реже по различен начин. Всичко зависи от сорта азалия. Някои сортове растат по-добре след добра резитба на короната след завършване на цъфтежа, докато други трябва да бъдат подрязани внимателно и леко.

3

По време на цъфтежа на азалиите изскубнете кълновете, които се появиха близо до пъпките. Когато цветето започне да изсъхва, трябва да се изскубне. През този период подрежете короната на растението, за да оформите красивата му форма.

4

Ако вашето растение не е предразположено към образуването на дълги клони, оформете короната му, като само прищипвате нарастващите издънки. Така премахвате само самия връх на издънката. Слабите издънки се отстраняват най-добре напълно, като се режат в самата основа.

5

За да може азалията да има красива форма на короната по време на цъфтежа, непрекъснато наблюдавайте растежа и подрязването й. Забележете как растението се възстановява след това и полага пъпките. Ако вашата азалия е висока, подрязвайте я повече, ако има къси издънки, минете с щипка.

6

Понякога азалиите цъфтят добре и без много резитба. Обикновено това се случва, когато се наблюдават условията за зимуване на растенията и почивката му преди цъфтежа - ниска температура, добро осветление, достатъчна влажност на въздуха, умерено поливане и добър растеж на растението през лятото.

7

При азалиите вегетативните пъпки обикновено се събуждат на мястото на цветята след изсушаване. От тези две или три пъпки се развиват нови издънки. Ако всички пъпки покълнат наведнъж, тогава един от издънките може да забележимо изостава в растежа. Такъв слаб кълн може да бъде премахнат или прищипан в самия връх на растежа.

8

Дървовидните видове азалии не могат да бъдат подрязани и убодени, ако няма рекордни издънки, които да се прекъснат в растежа си и да нарушат формата на короната на растението. След време прищипете горния бъбрек към такива „началници“ и те ще престанат да изпреварват своите роднини. Вашата азалия отново ще бъде перфектна.

резитба на азалия